Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar nieuwe palliatieve pijnbehandeling bij ouderen met heupfractuur

Zorg
21/11/2024, 10:31

Onderzoekers van het Amphia Ziekenhuis en Maastricht UMC doen onderzoek naar een nieuwe palliatieve pijnbehandeling bij kwetsbare ouderen met een gebroken heup. Dit onderzoek richt zich op de effecten van deze behandeling op pijnbestrijding en de kwaliteit van leven van patiënten en hun mantelzorgers. Dit staat te lezen op SKIPR, een Nederlands platform dat zich richt op nieuws en ontwikkelingen in de zorgsector.

 

Een gebroken heup is een van de meest voorkomende en ernstige aandoeningen bij kwetsbare ouderen. Hoewel een operatie doorgaans de standaardbehandeling is, kan deze ingreep voor sommige patiënten te risicovol of zelfs onwenselijk zijn. Voor deze groep wordt gezocht naar alternatieven die pijn effectief bestrijden en de kwaliteit van leven verbeteren.

 

In het Amphia Ziekenhuis is een nieuwe palliatieve pijnbehandeling ontwikkeld door een bestaande techniek, de ruggenprik, verder te optimaliseren. Bij deze behandeling wordt via een ruggenprik pijnstilling toegediend, waardoor patiënten geen pijn meer voelen in het been met de gebroken heup. Het onderzoek zal evalueren hoe deze methode de pijnervaring en het welzijn van patiënten beïnvloedt. Daarnaast worden ook de effecten op mantelzorgers en naasten onderzocht, om een breder beeld te krijgen van de impact van deze behandeling.

 

De subsidie voor dit onderzoek is toegekend door ZonMw, een organisatie die gezondheidszorginnovaties ondersteunt. De financiering komt vanuit het programma Palliantie II, dat zich richt op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid. Dit programma stimuleert onderzoek naar palliatieve zorg die aansluit bij de behoeften van patiënten en hun omgeving.

 

De onderzoekers hopen dat de resultaten van dit onderzoek bijdragen aan het verbeteren van palliatieve zorg voor ouderen met een gebroken heup. Door een effectieve pijnbehandeling te ontwikkelen die minder belastend is dan een operatie, kan deze patiëntengroep mogelijk langer een goede kwaliteit van leven behouden.

 

Met deze studie onderstrepen het Amphia Ziekenhuis en Maastricht UMC hun inzet voor patiëntgerichte innovaties in de zorg, specifiek gericht op kwetsbare ouderen. De uitkomsten van het onderzoek zullen naar verwachting belangrijke inzichten bieden voor zowel zorgprofessionals als mantelzorgers in de palliatieve zorg.

zorg aan het bed oudere man
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.