Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: Rotterdamse ouderen ervaren mobiliteit anders dan gedacht

Rotterdam
11/12/2024, 10:34

In Rotterdam blijken ouderen mobiliteit heel anders te ervaren dan vaak wordt aangenomen in mobiliteitsbeleid en openbaarvervoerplanning. TU Delft-studente Laura Drechsel onderzocht hoe ouderen in de stad hun dagelijkse reizen beleven. Haar onderzoek toont aan dat bereikbaarheid niet alleen draait om reistijd, maar ook om fysieke en mentale inspanning, en dat sociale activiteiten net zo belangrijk worden gevonden als toegang tot zorg.

 

Drechsel werkte samen met Studio Bereikbaar en gebruikte een innovatieve methode: ze verzamelde persoonlijke verhalen van ouderen in Rotterdam over hun dagelijkse mobiliteit en combineerde deze met een ruimtelijke analyse van hun activiteiten. Dit gaf inzicht in hoe bereikbaarheid wordt beleefd. Veel ouderen ervaren overstappen of lange wachttijden als een grotere barrière dan de daadwerkelijke reistijd. Ook blijkt dat mobiliteitsbehoeften sterk variëren binnen de oudere doelgroep.

 

Het onderzoek maakt onderscheid tussen verschillende subgroepen onder ouderen. Zo zijn er “local beneficiaries”, ouderen die zich lokaal goed kunnen redden en genieten van hun activiteiten, en “forced mobiles”, die noodgedwongen verspreid door de stad moeten reizen, maar moeite hebben met zelfstandig vervoer. Andere groepen, zoals “shut in” bewoners, beperken hun activiteiten tot de directe omgeving vanwege fysieke beperkingen. Dit laat zien dat leeftijd alleen niet bepalend is voor mobiliteit; factoren zoals gezondheid en nabijheid van voorzieningen spelen een grotere rol.

 

Steven Puylaert, mobiliteitsadviseur bij Studio Bereikbaar, benadrukt dat beleid vaak gericht is op snelheid en efficiëntie, zonder rekening te houden met de daadwerkelijke behoeften van ouderen. "De resultaten van dit onderzoek laten zien dat er meer oplossingsrichtingen nodig zijn, zowel binnen als buiten het openbaar vervoer."

 

Het onderzoek roept op tot een andere benadering van mobiliteit voor ouderen. Beleidsmakers zouden verder moeten kijken dan reistijd en vervoersopties, en rekening moeten houden met de diversiteit binnen de oudere doelgroep. Dit heeft ook invloed op verdelingsvraagstukken: wie profiteert van aanpassingen in openbaar vervoerroutes en frequenties, en wie niet?

inchecken ov
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.