Overslaan en naar de inhoud gaan

"Onderzoek Utrechts model als alternatief voor omstreden erfpachtbeleid in Rotterdam"

Wonen
11/04/2025, 09:02

Utrecht stopt met de verkoop van erfpachtgrond, zo werd deze week bekendgemaakt. Erfpachters die de grond onder hun woning willen kopen, hebben nog tot 25 september 2025 om een aanvraag in te dienen. Daarna is het niet meer mogelijk om erfpachtgrond te kopen, in lijn met de nieuwe nota grondbeleid die de Utrechtse gemeenteraad vorig jaar september heeft goedgekeurd.

 

In Rotterdam is intussen grote onrust ontstaan over de stijgende erfpachtprijzen. Veel Rotterdamse erfpachters zien zich geconfronteerd met forse verhogingen bij de herziening van hun erfpachtcontracten, wat tot protesten en bezorgdheid onder bewoners heeft geleid.

 

De politieke partij JOU, Lijst Verkoelen in Rotterdam, pleit nu voor een soortgelijke constructie als in Utrecht. In Utrecht geldt voor de meeste erfpachters de regeling uit 1989, waarbij de erfpachtcanon eeuwigdurend is afgekocht. Deze erfpachters kunnen nu nog kiezen om het 'bloot-eigendom' te kopen en volledig eigenaar te worden van de grond.

 

De gemeente Utrecht kiest ervoor om grond niet meer te verkopen maar alleen nog uit te geven in erfpacht. De motivatie hierachter is dat de stad ruimte nodig heeft voor verschillende functies zoals wonen, werken, infrastructuur, groen en energievoorziening. Door grond in erfpacht uit te geven, behoudt de gemeente meer controle over wat er op die grond gebeurt.

 

Raadslid Ellen Verkoelen ziet in het Utrechtse model mogelijkheden om de problematiek in Rotterdam aan te pakken en wil onderzoeken of een vergelijkbare aanpak zou kunnen helpen bij het oplossen van de erfpachtkwestie in de Maasstad.

wonen en geld
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.