Overslaan en naar de inhoud gaan

#OntduikDeFuik, wapen tegen ongezonde online verleidingen 

Veiligheid
08/11/2024, 12:39

In de vandaag gestarte Week van de Mediawijsheid lanceren Young Impact en JOGG de nieuwe lesmodule #OntduikDeFuik voor het voortgezet onderwijs en mbo. Samen met Juvat Westendorp hebben zij de handen ineen geslagen om vooral jongeren op weg te helpen in de digitale wereld vol verleidingen, zodat jongeren dit ook kunnen doorvertellen aan oma’s en opa’s. Want op kwetsbare leeftijden wordt men op social media dagelijks blootgesteld aan reclames voor ongezonde producten. De nieuwe lesmodule maakt weerbaarder tegen online verleidingen en vergroot hiermee hun fysieke en mentale gezondheid.

 

Mensen die reclames voor ongezonde producten zien, hebben vaak niet door dat het om reclame gaat. Zo blijkt uit onderzoek van Centerdata. Daarom is het belangrijk om iedereen bewust te maken van de online verleidingen. Juvat Westendorp, acteur en presentator, is het gezicht van de nieuwe lesmodule. “Ik daag jongeren uit om de invloed van social media op hun eigen leefstijl te onderzoeken. Ze leren kritisch te kijken naar reclames en verleidingstechnieken. En door challenges te doen, leren ze de fuik te ontduiken. Bij de 'social wall challenge' gaan jongeren van een ongezonde reclame iets positiefs maken.”

 

De gratis lesmodule helpt mensen bewust te worden van algoritmes, waardoor zij de ‘fuik’ kunnen ontduiken. Ze leren reflecteren op hun keuzes en leren valkuilen beter te herkennen. Challenges, zoals de ‘social wall challenge’ dagen leerlingen uit om zelf in actie te komen. Dit versterkt hun zelfvertrouwen en gevoel van zelfeffectiviteit, waardoor ze bewuster worden van hun eigen invloed op keuzes. Daarnaast geeft het Voedingscentrum tips voor hoe je betrouwbare informatie herkent op social media.


Marjon Bachra, directeur-bestuurder JOGG: “Net als in hun fysieke leefomgeving, worden jongeren ook online constant verleid tot het maken van ongezonde keuzes. Daarom werken wij  al jaren hard om de leefomgeving voor kinderen en jongeren steeds gezonder te maken, ook online. We hebben al veel bereikt. Zo zorgen we voor steeds meer gezond eten rondom scholen en in sportkantines en voor gratis watertappunten in gemeenten. Maar ook de online omgeving moet gezonder. De samenwerking met de creatieve industrie en Young Impact, waaruit deze lesmodule is voortgekomen, is voor ons een belangrijke stap.”

 

De module legt een directe link tussen online beïnvloeding en gezond gedrag. Wendy Kakebeeke, directeur Young Impact: "Met #OntduikDeFuik helpen Young Impact en JOGG jongeren hun eigen kracht te ontdekken om gezonde keuzes te maken in een digitale wereld vol verleidingen. Door zelf direct een positieve impact te maken—zoals tijdens de 'social wall challenge' bij de lancering—ervaren jongeren hoe het ook anders kan. Zo geven we een vonkje inspiratie wat ervoor zorgt dat jongeren met meer zelfvertrouwen en bewustzijn online hun eigen weg kiezen en hun omgeving positief beïnvloeden."  

 

Op het Maris College Bohemen in Den Haag is de nieuwe lesmodule gister feestelijk gelanceerd door de organisaties en Juvat. Vanaf vandaag, de start van de Week van de Mediawijsheid, kunnen docenten de lesmodule gratis downloaden of een gastles aanvragen via Young Impact. In deze gastles brengen ervaren Young Impact-trainers de lesmodule op inspirerende wijze tot leven in de klas en creëren ze een veilige, vertrouwde omgeving voor de leerlingen
De nieuwe lesmodule is geschikt voor het voortgezet onderwijs en mbo. Kijk voor meer informatie en de lesmodule op youngimpact.nl.

 

Voor jongeren is het moeilijk om gezonde keuzes te maken, want ze worden continu verleid tot het maken van ongezonde keuzes. Ook online. Strengere wetgeving voor marketing van ongezonde producten gericht op kinderen en jongeren is daarom belangrijk. En ook opgenomen in het regeerprogramma. Maar er is meer nodig.

 

Daarom zijn Young Impact en JOGG gaan samenwerken met de creatieve industrie om de online omgeving van jongeren gezonder te maken. Met de lesmodule #OntduikDeFuik als resultaat. De lesmodule is gebaseerd op de wetenschappelijk onderbouwde Cirkel van Gedragsverandering en de kennis van onder andere het Voedingscentrum.  

jongere op laptop.
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Raadslid Denk ontfermt zich over kwetsbare vrouwen

Rotterdam

Naoufal Akhatab van Denk – het jongste raadslid van Rotterdam – doet mee aan de ontferming van vrouwen in extreme kwetsbaarheid en wil van zorgwethouder Buijt weten hoe voorkomen kan worden dat zij als daklozen in de mensenhandel terecht komen.‘’Deze vrouwen kampen niet alleen met dakloosheid, maar vaak ook  in combinatie met verslaving,... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam groeit. Nu leefbaar houden in beperkte ruimte

Rotterdam

Rotterdam groeit. Steeds meer mensen willen hier wonen, werken en leven. Dat is goed voor de stad. Maar het betekent ook dat er slimme en soms lastige keuzes nodig zijn. Want de ruimte is schaars. De gemeente Rotterdam wil voldoende woningen bouwen, meer groen toevoegen, het verkeer laten doorstromen en zorgen dat er plek blijft om elkaar te ontmoeten. Met... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam geeft subsidie voor betere digitalisering

Rotterdam

Werk, onderwijs, zorg en sociale contacten vinden steeds vaker online plaats. Voor veel mensen biedt dat kansen, maar niet iedereen beschikt over voldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen komen. Met het programma Digitale Inclusie wil de gemeente Rotterdam de digitale kloof dichten. Zo vergroten we de zelfredzaamheid en weerbaarheid van Rotterdammers... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.