Overslaan en naar de inhoud gaan

Ouderen blijven langer werken, maar groei arbeidsparticipatie vlakt af

Werk & Inkomen
27/02/2025, 15:08

De arbeidsparticipatie van ouderen in Nederland is de afgelopen decennia flink gestegen, maar deze groei lijkt de komende jaren af te vlakken. Dat blijkt uit de nieuwste prognoses van het Centraal Planbureau (CPB). De vergrijzing en een afnemende stijging van de arbeidsparticipatie onder vrouwen en ouderen zorgen ervoor dat de totale groei van de beroepsbevolking afneemt.  

 

Sinds de jaren negentig hebben beleidsmaatregelen zoals de verhoging van de AOW-leeftijd en het beperken van vroegpensioenregelingen ertoe geleid dat ouderen langer doorwerken. De arbeidsparticipatie onder 65- tot 75-jarigen heeft hierdoor een gestage stijging laten zien. Toch verwacht het CPB dat deze trend de komende jaren afneemt. Dit komt onder meer doordat de effecten van eerder beleid grotendeels zijn uitgewerkt en het aandeel ouderen in de beroepsbevolking niet onbeperkt blijft toenemen.  

 

De afvlakking van de arbeidsparticipatie heeft gevolgen voor de Nederlandse economie. Door de vergrijzing groeit de beroepsbevolking minder hard, wat kan leiden tot een lagere economische groei. Tegelijkertijd betekent een stabiel blijvende arbeidsparticipatie dat de druk op de arbeidsmarkt hoog blijft. In sectoren zoals de zorg en het onderwijs, waar de vraag naar personeel groot is, kan dit de tekorten verder vergroten.  

 

Een ander aandachtspunt is de productiviteit van werkenden. Het CPB wijst erop dat technologie en automatisering een rol kunnen spelen bij het compenseren van een kleinere beroepsbevolking. Innovaties kunnen het mogelijk maken om met minder mensen toch een vergelijkbare economische productie te behouden. Daarnaast blijft scholing en omscholing belangrijk, vooral om oudere werknemers langer inzetbaar te houden.  

 

De komende jaren zal blijken of beleidsmaatregelen deze trends kunnen beïnvloeden. Mogelijke opties zijn verdere stimulansen voor deeltijdwerk onder ouderen of fiscale prikkels om langer door te werken. Hoewel Nederland internationaal nog steeds een relatief hoge arbeidsparticipatie heeft, blijft de vraag hoe de economie zich aanpast aan de onvermijdelijke gevolgen van de vergrijzing.

oudere man achter laptop.
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.