Overslaan en naar de inhoud gaan

Ouderen en hun kennis van de natuur: een waardevolle bron die we niet mogen verliezen

Wonen
26/09/2024, 13:21

Recent onderzoek van Natuurmonumenten laat zien dat het herkennen van plantensoorten onder jongeren sterk is afgenomen, terwijl ouderen vaak nog wél vertrouwd zijn met veelvoorkomende flora en fauna. Zo weet driekwart van de 55-plussers een margriet of korenbloem te benoemen, iets wat slechts een kwart van de jongeren onder de 35 jaar kan. Dit verschil in kennis is zorgwekkend, vooral in een tijd waarin biodiversiteit onder druk staat en de natuur onze steun hard nodig heeft.

 

Ouderen spelen een cruciale rol in het doorgeven van hun kennis over de natuur. Waar jongeren opgroeien in een steeds meer verstedelijkte omgeving, hebben ouderen vaak van dichtbij meegemaakt hoe de natuur in de afgelopen decennia is veranderd. Ze herinneren zich nog de velden vol bloemen en de insecten die nu grotendeels verdwenen zijn. Dit maakt hen niet alleen bewuste natuurliefhebbers, maar ook een waardevolle bron van informatie over biodiversiteit.

 

De afname van biodiversiteit is een belangrijk aandachtspunt, en ouderen zijn zich daar vaak beter van bewust. Waar jongeren minder tijd en moeite lijken te investeren in het behoud van de natuur, zijn ouderen vaker actief bezig met natuurbescherming, bijvoorbeeld door hun tuinen groener te maken of zich aan te sluiten bij natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten. Hun praktische ervaring kan anderen inspireren om ook een steentje bij te dragen aan het herstel van de natuur.

 

Het is zorgwekkend dat de kloof tussen generaties groter wordt, zeker nu de natuur in Nederland onder druk staat door problemen als stikstofuitstoot en verdroging. Natuurmonumenten benadrukt dat de betrokkenheid van alle generaties noodzakelijk is om een natuurrijker Nederland te creëren. Initiatieven zoals het planten van inheemse soorten of het inzaaien van ‘laatbloeiers’ kunnen helpen om de biodiversiteit terug te brengen, en ouderen kunnen hier door hun ervaring een voorbeeld in zijn.

 

Daarnaast ziet Natuurmonumenten een belangrijke taak weggelegd voor ouderen om hun kennis en liefde voor de natuur door te geven aan jongere generaties. Ze kunnen bijvoorbeeld (klein)kinderen meenemen naar natuurgebieden of hen helpen met het opzetten van een bloementuin. Op die manier kunnen jongeren leren om de natuur te waarderen en herkennen, wat essentieel is voor de toekomst van biodiversiteit in Nederland.

 

Het onderzoek onderstreept de urgentie om meer natuureducatie te bieden en de verbinding met de natuur te herstellen. Door ouderen en jongeren samen te laten werken aan natuurherstel, kunnen we ervoor zorgen dat de natuur in Nederland een toekomst heeft, en dat ook de volgende generaties het belang van biodiversiteit begrijpen en ondersteunen.

Bron: Onderzoek van Natuurmonumenten

vogeltje
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.