Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst.
Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal zorgverleners groeit onvoldoende mee. Met de afspraken in dit Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg zetten de partijen er gezamenlijk op in om deze druk te verminderen.
Staatssecretaris Pouw-Verweij benadrukt dat mensen op een waardige manier ouder moeten kunnen worden. "Kwaliteit van bestaan staat daarbij centraal. We zorgen ervoor dat verzorgend personeel zich kan richten op de daadwerkelijke ondersteuning en zorg voor ouderen die dat het hardste nodig hebben", aldus de staatssecretaris.
Het akkoord richt zich op zorg thuis die past bij wat ouderen willen en kunnen. Veel ouderen kunnen en willen graag zo lang mogelijk zelfstandig wonen in hun vertrouwde omgeving. De ondersteuning en zorg moet aansluiten op wat zij zelf willen en kunnen. Er zijn afspraken gemaakt over versterking van zelfstandigheid van ouderen en extra ondersteuning van mantelzorgers.
Voor situaties waarin thuis wonen niet meer mogelijk is, moet een plek in een verpleeghuis beschikbaar zijn. Het Zorginstituut Nederland ontwikkelt samen met betrokken organisaties één landelijke toets om te bepalen of verhuizing naar een woning in een verpleeghuis noodzakelijk is.
Ongeveer één op de drie zorguren in de verpleeghuizen gaat naar administratie. Het doel is om dit in 2030 teruggebracht te hebben naar één op de vijf. Dit gebeurt onder meer door de herindicatie voor bewoners van verpleeghuizen te vereenvoudigen.
Met dit akkoord is een eerder afgesproken korting oplopend tot 660 miljoen euro in 2030 op de ouderenzorg grotendeels teruggedraaid. Bovendien is er ruim 100 miljoen euro per jaar extra beschikbaar voor investeringen, waaronder opleidingen. Het netto beschikbare budget voor de ouderenzorg in de Wet langdurige zorg groeit de komende jaren met 3,4 miljard euro van 21 miljard euro in 2025 naar 24,4 miljard euro in 2029.
Het akkoord is ondertekend door ActiZ, LOC Waardevolle zorg, Patiëntenfederatie Nederland, Seniorencoalitie, Verenso, Zorgthuisnl en Zorgverzekeraars Nederland. Sociaal Werk Nederland, V&VN en de VNG steunen de richting van het HLO en leggen het akkoord met een positief advies voor aan hun achterbannen.