Binnen 24 uur hebben opnieuw twee grote fabrieken in Rotterdam aangekondigd hun deuren te sluiten. Na eerdere sluitingen bij Gunvor en Westlake kondigen nu ook Tronox en LyondellBasell aan hun activiteiten te beëindigen. Dit betekent verlies van honderden banen en vergroot de zorgen die wethouder Robert Simons (Economie en Haven, gemeente Rotterdam) en gedeputeerde Arne Weverling (Transitie Haven en Industrie, provincie Zuid-Holland) eerder uitten in een brandbrief aan het Rijk. Zij dringen er opnieuw op aan om snel werk te maken van de voorgestelde maatregelen.
De huidige ontwikkelingen raken het investeringsklimaat in de haven en industrie hard. Stilvallende investeringen kunnen de economie tot stilstand brengen en zetten een rem op innovatie, de energietransitie en verdere verduurzaming. Dit heeft directe gevolgen voor cruciale projecten zoals schonere productieprocessen, offshore wind en groene waterstofprojecten. Dergelijke initiatieven zijn essentieel om de CO2- en stikstofuitstoot te verlagen en Europa’s concurrentiekracht te versterken.
Robert Simons: “Het sluiten van fabrieken heeft een domino-effect op het gehele industriecluster. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling met ingrijpende gevolgen voor de werkgelegenheid. Voor elke baan in de chemische sector zijn er veel andere indirecte banen die afhankelijk zijn van deze industrieën. Bovendien stelt deze situatie onze strategische onafhankelijkheid en autonomie verder in gevaar. Het is nu aan het kabinet en de Tweede Kamer om het tij te keren.”
Gemeente Rotterdam en provincie Zuid-Holland roepen op tot snelle implementatie van een transitiewet in combinatie met een investeringsagenda en de daarbij horende acties uit hun brandbrief:
- Creëren van een gelijk speelveld met buurlanden door te stoppen met eigen heffingen bovenop de EU-regels. Nationale koppen, noemen ze dat. Voorbeelden daarvan zijn: de CO2-taks en plastic Taks. Ook gelden hier veel hogere nettarieven dan in buurlanden. Daarom lopen we totaal uit de pas met buurlanden en is er sprake van een ongelijk speelveld.
- Stimuleren van marktvraag naar schone en hernieuwbare energie.
- Investeren in CO2-opslag (Aramis) en transportinfrastructuur.
- Aanpakken van netcongestie met onorthodoxe maatregelen.
- Ontwikkelen van een juridisch houdbaar plan om de neerslag van stikstof significant te verlagen.
De bestuurders benadrukken dat alleen snelle en doortastende actie de negatieve spiraal kan doorbreken en de toekomst van de haven en industrie kan veiligstellen.