Het Centraal Planbureau (CPB) concludeert in een studie dat het bij het preventief gezond houden van mensen vaak slechts om uitstel van zorgkosten gaat en het dus niet automatisch een uitsparing is.
"Preventie kan helpen ongezonde levensjaren te beperken en kan op de korte termijn zorgkosten uitstellen. Maar onder andere door de langere levensverwachting kunnen Nederlanders uiteindelijk meer zorgkosten maken tijdens hun leven", leggen de onderzoekers uit.
Dat neemt niet weg dat preventie ‘’van groot belang’’ is, want zegt het CPB: ‘’Gezondheidswinst versterkt ook de samenleving als geheel door een hogere levenskwaliteit, een hogere productiviteit en een "actievere deelname aan sociale en economische activiteiten. Gezondheid is dus niet alleen een uitgavenpost, maar kan ook gezien worden als een doel op zich."
Preventieprogramma's die het risico op niet-dodelijke ziekten als diabetes verlagen, kunnen mogelijk wel leiden tot lagere kosten. "Dergelijke ziekten brengen hoge kosten met zich mee voor voortdurende behandeling en verzorging. Het voorkomen ervan kan kostenbesparend zijn", meldt het rapport.
Verder zegt het CPB: "De financiering van preventie is ook lastig, omdat de kosten voor de baten uitgaan en de financiële gevolgen over verschillende partijen worden verdeeld."