Overslaan en naar de inhoud gaan

Problemen in ouderen- en thuiszorg: belasting medewerkers is onevenredig

Zorg
13/11/2024, 13:23

Werknemers in de ouderen- en thuiszorgsector (vvt) worden geconfronteerd met grote uitdagingen als gevolg van een stroeve bedrijfsvoering en vastgelopen cao-onderhandelingen. Tijdens recente gesprekken over een nieuwe cao kwam naar voren dat werkgevers amper loonruimte zien. Het voorstel om werknemers zelfs loon te laten inleveren, met een berekende verlaging van 13 procent, leidde tot opschorting van de onderhandelingen. Dit is uitzonderlijk in een sector waar doorgaans consensus wordt gezocht. Dit schrijft Bert de Haas, bestuurder FNV Zorg & Welzijn op de website Skipr. 

 

Werkgevers lijken medewerkers voornamelijk als kostenpost te zien. Dit beperkt de mogelijkheid om te investeren in betere arbeidsvoorwaarden, terwijl de sector kampt met een groeiend personeelstekort. Dit tekort dwingt veel zorgmedewerkers hun werk vaarwel te zeggen, vaak voor aantrekkelijkere mogelijkheden in andere sectoren. Hierdoor komt de zorg verder onder druk te staan.

 

Een ander struikelblok is de manier waarop kosten in de sector worden berekend. Zo worden extra kosten voor meerwerk aangemerkt als een zware last. Volgens een uitspraak van het Europese Hof van Justitie moeten extra uren dezelfde toeslagen ontvangen als reguliere overuren. Werkgevers stellen dat deze kosten ongeveer 7,5 procent van de totale loonsom bedragen, waardoor er nauwelijks ruimte overblijft voor een loonsverhoging. Wat hierbij onderbelicht blijft, is dat dit meerwerk vaak een gevolg is van structurele problemen binnen de organisatie, zoals te kleine contracten en inefficiënte dienstroosters.

 

De omvang van arbeidscontracten speelt een cruciale rol. Veel medewerkers in de vvt hebben een contract van hoogstens 28 uur per week, en in de huishoudelijke zorg ligt dit aantal zelfs nog lager. Hierdoor maken zij noodgedwongen veel extra uren om rond te kunnen komen. Tegelijkertijd zorgt de korte duur van diensten ervoor dat medewerkers vaker moeten opkomen, soms wel vijf tot zes dagen per week. Dit verhoogt niet alleen de werkdruk, maar drijft ook de extra kosten verder op.

 

Werkgevers zouden moeten investeren in een betere organisatie van het werk. Door contracturen te vergroten en diensten efficiënter in te plannen, kunnen kosten voor meerwerk worden teruggedrongen. Een effectievere aanpak verlaagt niet alleen de werkdruk, maar voorkomt ook uitval door ziekte. De financiële voordelen die dit oplevert, kunnen vervolgens worden ingezet om arbeidsvoorwaarden structureel te verbeteren.

 

De oplossing ligt bij werkgevers die verantwoordelijkheid nemen voor hun personeelsbeleid. Pas wanneer zij bereid zijn te investeren in fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden, kan er constructief worden onderhandeld over een nieuwe cao die recht doet aan de inzet van de medewerkers. De vraag blijft of de sector eindelijk de urgentie van deze veranderingen erkent.

verzorgingshuis met verpleegster
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.