Overslaan en naar de inhoud gaan

Rotterdam groeit. Nu leefbaar houden in beperkte ruimte

Rotterdam
15/07/2025, 13:22

Rotterdam groeit. Steeds meer mensen willen hier wonen, werken en leven. Dat is goed voor de stad. Maar het betekent ook dat er slimme en soms lastige keuzes nodig zijn. Want de ruimte is schaars. De gemeente Rotterdam wil voldoende woningen bouwen, meer groen toevoegen, het verkeer laten doorstromen en zorgen dat er plek blijft om elkaar te ontmoeten. Met de uitvoeringsstrategie omgevingsvisie legt de gemeente vast hoe die keuzes worden gemaakt en met bewoners en partners uitgevoerd.


‘’Geen abstract verhaal, maar een aanpak die antwoord geeft op vragen die Rotterdammers bezig houden: is er straks een huis voor mijn kind? Blijft er genoeg groen om te recreëren? Kan ik me goed en veilig door de stad bewegen?’’


Wethouder Zeegers vervolgt: “Bij goede groei hoort dat onze stad meegroeit met de Rotterdammers. We hebben plannen tot 90.000 nieuwe woningen. Al deze nieuwe bewoners willen ook in hun buurt in het groen recreëren, sporten, naar school, het werk, de huisarts of het theater kunnen gaan. Daarom zoeken we steeds naar slimme oplossingen en investeringen om deze voorzieningen goed te combineren, zodat iedereen zich thuis voelt in onze stad.”


De gemeente kijkt bij nieuwe plannen zorgvuldig welke voorzieningen er nodig zijn, samen met de omliggende wijken. Ook groen en water krijgen een vaste plek in de plannen. Dat is belangrijk om te kunnen ontspannen, om dieren en planten meer ruimte te geven en om beter om te gaan met hitte, droogte of hevige regen. Daarnaast let de gemeente bij nieuwe ontwikkelingen op zaken als luchtkwaliteit, geluid en veiligheid. Door slim te ontwerpen en maatregelen te nemen, wordt ervoor gezorgd dat de stad gezond en veilig blijft voor iedereen. De gemeente heeft de afgelopen jaren deze nieuwe manier van werken aan goede groei al toegepast, bijvoorbeeld bij grote gebiedsontwikkelingen en plannen in de wijken. Denk aan de Oostflank, de Van Nelleknoop, en op thema’s zoals bereikbaarheid en maatschappelijke voorzieningen. Met de uitvoeringsstrategie wordt het realiseren van goede groei nu structureel en stadbreed in de werkwijze van de gemeente vastgelegd.
 

De uitvoeringsstrategie is opgesteld in nauwe samenwerking met partners in de stad, zoals corporaties, platform met ontwikkelaars en wijkraden. Hun ideeën en zorgen hebben geholpen om de plannen scherp en haalbaar te maken.


De uitvoeringsstrategie beschrijft ook hoe de gemeente voortaan structureel meer vanuit het perspectief van bewoners gaat werken bij het maken van plannen voor de wijken. Bewoners worden actief betrokken bij gebiedsontwikkelingen, waar ze via wijkgesprekken en ontwerpsessies meepraten en invloed hebben. Zo wordt gezorgd dat de uitvoering niet alleen goed doordacht is, maar ook echt aansluit bij wat Rotterdammers belangrijk vinden.


De gemeente gaat per gebiedsontwikkeling bekijken welke ontwikkelingen— van woningen tot groen, van bereikbaarheid tot maatschappelijke voorzieningen —er nu allemaal in een gebied spelen en welke ontwikkelingen de komende jaren (nog) nodig zijn . Zodat al deze ontwikkelingen samen, leiden tot goede groei in dat gebied. En is het vooraf duidelijk welke investeringen nodig zijn en wanneer. Een voorbeeld van deze manier van werken is Stadionpark, waar het getijdenpark en het Varkenoordsepark als groenprojecten onderdeel zijn van de investeringen voor goede groei in het gebied. De buurt heeft hier meegedacht over voorzieningen zoals het gezondheidscentrum in het Colosseumplot (op verzoek van bewoners) en de Urban Street Culturecampus.


Niet alles wat de gemeente van plan is kan tegelijk uitgevoerd worden, al is het maar omdat het financieel niet past. In de uitvoeringsagenda is te zien welke ontwikkelingen (met de bij behorende investeringen in mobiliteit, groen en voorzieningen) de komende periode uitgevoerd worden en welke later.


Het college van B&W heeft de uitvoeringsstrategie als concept vastgesteld.

skyline rotterdam
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Raadslid Denk ontfermt zich over kwetsbare vrouwen

Rotterdam

Naoufal Akhatab van Denk – het jongste raadslid van Rotterdam – doet mee aan de ontferming van vrouwen in extreme kwetsbaarheid en wil van zorgwethouder Buijt weten hoe voorkomen kan worden dat zij als daklozen in de mensenhandel terecht komen.‘’Deze vrouwen kampen niet alleen met dakloosheid, maar vaak ook  in combinatie met verslaving,... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam groeit. Nu leefbaar houden in beperkte ruimte

Rotterdam

Rotterdam groeit. Steeds meer mensen willen hier wonen, werken en leven. Dat is goed voor de stad. Maar het betekent ook dat er slimme en soms lastige keuzes nodig zijn. Want de ruimte is schaars. De gemeente Rotterdam wil voldoende woningen bouwen, meer groen toevoegen, het verkeer laten doorstromen en zorgen dat er plek blijft om elkaar te ontmoeten. Met... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam geeft subsidie voor betere digitalisering

Rotterdam

Werk, onderwijs, zorg en sociale contacten vinden steeds vaker online plaats. Voor veel mensen biedt dat kansen, maar niet iedereen beschikt over voldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen komen. Met het programma Digitale Inclusie wil de gemeente Rotterdam de digitale kloof dichten. Zo vergroten we de zelfredzaamheid en weerbaarheid van Rotterdammers... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.