Rotterdam blijft de ongewenste koppositie behouden als gemeente waar auto's het vaakst worden vernield. In 2024 werden 8,3 op de 1000 auto's in de Maasstad slachtoffer van vandalisme, waarmee Rotterdam zelfs Amsterdam (8,1 op de 1000) overtreft. Dit blijkt uit recent onderzoek van Wegenvignetten.nl op basis van politiedata.
De cijfers passen in een breder patroon van toenemende autovernielingen in Zuid-Holland. In de hele provincie werden vorig jaar 7425 auto's vernield, een stijging van 13,7 procent ten opzichte van 2023. Deze toename ligt aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde van 7 procent.
Rotterdam staat niet alleen in de landelijke top-10 wat betreft autovernielingen. Ook Den Haag en Leiden behoren tot de gemeenten waar auto's relatief vaak worden beschadigd. In absolute aantallen worden in Rotterdam de meeste auto's vernield, wat gezien het aantal inwoners en auto's voor de hand ligt.
Voor eigenaren van beschadigde auto's is er nog meer slecht nieuws: de pakkans in Zuid-Holland is bijzonder klein. Slechts in één op de veertien gevallen wordt een dader opgespoord en aangehouden. In bijna de helft van de Zuid-Hollandse gemeenten, voornamelijk de kleinere, wist de politie in 2024 zelfs geen enkele dader te identificeren.
Autobezitters kunnen verschillende maatregelen nemen om de kans op vernieling te verkleinen. "Parkeer op goed verlichte plekken of in een bewaakte garage, vooral in risicogebieden. En laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen om vernieling uit frustratie te voorkomen," adviseert Mattijs Wijnmalen van Wegenvignetten.nl.
Daarnaast neemt de populariteit van dashcams toe, zoals blijkt uit Google Trends-cijfers. Dit lijkt verband te houden met recente vernielingen van Tesla's, als gevolg van toenemende kritiek op Elon Musk. Een zichtbare dashcam kan preventief werken tegen vandalisme.
Experts raden aan om bij schade altijd aangifte te doen bij de politie. Voor eigenaren met een allriskverzekering is dit zelfs een voorwaarde om voor vergoeding in aanmerking te komen.