Rotterdamse en Delftse wetenschappers werken samen aan een waterlabel dat huiseigenaren in overstromingsgevoelige gebieden zoals de Rotterdamse delta moet helpen bij het beschermen van hun woning. "Hoe overstromingsbestendig is jouw huis? Wie in Rotterdam woont, stelt zichzelf die vraag waarschijnlijk niet vaak. Maar het is een vraag die steeds urgenter wordt," stelt het onderzoeksteam van de Erasmus Universiteit Rotterdam en TU Delft.
Gedragswetenschapper Antonia Krefeld-Schwalb, universitair docent Marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, en hoogleraar Computational Economics Tatiana Filatova van de TU Delft leiden het interdisciplinaire project. "We werken aan een waterlabel waarmee we mensen kunnen empoweren, zonder angst of paniek te veroorzaken op de huizenmarkt," zegt Krefeld-Schwalb.
Het overstromingsrisico komt vooral door zware regenval, niet alleen door zeespiegelstijging. Veel Rotterdammers krijgen nu al te maken met ondergelopen kelders na hevige regenbuien. Het waterlabel moet huiseigenaren concrete informatie bieden over mogelijke schade en praktische maatregelen om deze te beperken.
De onderzoekers willen Rotterdammers helpen met praktische oplossingen zoals terugstroombeveiligingen op afvoeren, waterdichte luiken voor ramen en waterbestendige vloermaterialen. Ook wijzen ze op het belang van vergroening: "Door je tuin niet te betegelen, bijvoorbeeld, of samen met buren de straat te vergroenen, zorg je ervoor dat water beter wordt opgenomen door de bodem en verlaag je dus voor iedereen de risico's," aldus Krefeld-Schwalb.
Het project kwam tot stand tijdens een expert meeting van het Resilient Delta initiative, een samenwerkingsverband gericht op het versterken van de Rotterdamse deltagebieden. "Het Resilient Delta initiative heeft onze samenwerking mogelijk gemaakt – niet alleen door het project te financieren, maar ook door ons samen te brengen en ons te verbinden aan maatschappelijke actoren," verklaart Filatova.
De onderzoekers houden bij de ontwikkeling van het waterlabel rekening met sociale ongelijkheid, een belangrijk vraagstuk in Rotterdam. Het label moet voor alle Rotterdammers begrijpelijk zijn en praktische oplossingen bieden, ongeacht inkomen of opleidingsniveau.
Foto: Rotterdam, Blaak overstroming 1906