Overslaan en naar de inhoud gaan

Rotterdammers tellen bijna 1200 soorten planten tijdens 24-uurs natuurmeting  

Rotterdam
26/05/2025, 08:34

Op 21 mei vonden de deelnemers aan de Rotterdamse Bioblitz bijna 1200 verschillende soorten in ruim 4300 waarnemingen. Planten werden als soortgroep het meest geteld, gevolgd door vogels en nachtvlinders. Er zijn deze editie ook meer vissoorten waargenomen dan in 2024, mede dankzij de extra publieksactiviteiten over de onderwaternatuur.

 

De meeste waarnemingen werden gedaan rondom Rotterdam Centrum, in Rozenburg, Hoek van Holland en het Kralingse Bos. Dankzij de inzet van vele Rotterdammers die meetelden levert ook deze Bioblitz010 waardevolle biodiversiteitsinformatie voor natuuronderzoek op. De Bioblitz010 werd gehouden in de landelijke Week van de Biodiversiteit en de Rotterdamse Parkenmaand.

 

De BioBlitz010 geeft een interessante inkijk in de soortenrijkdom die je in zo’n korte tijd (24 uur) op een willekeurige dag in de havenstad kunt aantreffen. Omdat het maar één dag is, kan van alles een rol spelen in wordt waargenomen. Denk aan het weer of de voorkeuren van de deelnemers voor een bepaalde soort of buurt. In de 2024 editie lag bijvoorbeeld het aantal waargenomen vogelsoorten hoger. De wind die op 21 mei uit het noordoosten kwam, zorgde ervoor dat veel vogelsoorten zich gewoonweg minder lieten zien. Ondanks dat de meting van een dag dus een momentopname is, is ook te zien wat ook uit langer lopende onderzoeken naar biodiversiteit bekend is: de rijkdom van vele soorten neemt af.  

 

Tijdens de Bioblitz werden bijna 1200 soorten gevonden in 4300 waarnemingen. Veel waarnemingen worden in de komende dagen nog beoordeeld op juiste determinatie, dus de het uiteindelijke aantal kan iets afwijken. Er zullen ook nog aanvullingen plaatsvinden omdat sommige soorten, zoals klein insecten en sommige paddenstoelen, alleen met een microscoop op naam gebracht kunnen worden en deze dus met enige vertraging worden toegevoegd. De laatste stand is te zien op waarneming.nl.

 

Naast het tellen van soorten is het doel van de Bioblitz ook om de biodiversiteit in de stad zichtbaar te maken en mensen te betrekken bij de natuur om hen heen. Iedereen kan meedoen, ook zonder ervaring. In een stedelijke omgeving zoals Rotterdam is natuur vaak dichterbij dan we denken, tussen stoeptegels, langs het water, in boomspiegels of in geveltuinen. Door actief op zoek te gaan en soorten te herkennen met de app ObsIdentify, leren deelnemers hun leefomgeving met andere ogen bekijken. Die ervaring zorgt voor meer bewustwording, verwondering én betrokkenheid. Want wie weet wat er leeft, zal zich ook sneller voor de natuur inzetten.
Op 21 mei konden de deelnemers ook via de ongeveer 25 activiteiten verspreid over ochtend, middag en avond samen met experts de natuur in de stad ontdekken.

 

De Rotterdamse Bioblitz is een initiatief van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Bureau Stadsnatuur, en is samen met Nationaal Park Rotterdam en Groen 010 verder ontwikkeld. De editie van 2025 wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam en Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en gerealiseerd dankzij alle partnerorganisaties en Rotterdammers die meetellen.

op zoek naar planten
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Raadslid Denk ontfermt zich over kwetsbare vrouwen

Rotterdam

Naoufal Akhatab van Denk – het jongste raadslid van Rotterdam – doet mee aan de ontferming van vrouwen in extreme kwetsbaarheid en wil van zorgwethouder Buijt weten hoe voorkomen kan worden dat zij als daklozen in de mensenhandel terecht komen.‘’Deze vrouwen kampen niet alleen met dakloosheid, maar vaak ook  in combinatie met verslaving,... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam groeit. Nu leefbaar houden in beperkte ruimte

Rotterdam

Rotterdam groeit. Steeds meer mensen willen hier wonen, werken en leven. Dat is goed voor de stad. Maar het betekent ook dat er slimme en soms lastige keuzes nodig zijn. Want de ruimte is schaars. De gemeente Rotterdam wil voldoende woningen bouwen, meer groen toevoegen, het verkeer laten doorstromen en zorgen dat er plek blijft om elkaar te ontmoeten. Met... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam geeft subsidie voor betere digitalisering

Rotterdam

Werk, onderwijs, zorg en sociale contacten vinden steeds vaker online plaats. Voor veel mensen biedt dat kansen, maar niet iedereen beschikt over voldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen komen. Met het programma Digitale Inclusie wil de gemeente Rotterdam de digitale kloof dichten. Zo vergroten we de zelfredzaamheid en weerbaarheid van Rotterdammers... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.