Rotterdam heeft een speciaal 'H-team' opgericht om huisartsen te helpen bij het vinden van geschikte praktijkruimte in de stad. Dit team, dat staat voor 'huisvesting huisartsen team', is een samenwerking tussen de gemeente en diverse partners om de toenemende problemen rond huisartsenpraktijken aan te pakken.
Volgens Wouter Meijer, coördinator van het H-team 010, was het opzetten van dit team een langdurig proces. "Het heeft wat tijd gekost om het als een echt gezamenlijke opgave te zien, in plaats van te handelen vanuit ieders eigen verantwoordelijkheden en taken. Maar nu, vier jaar verder, nemen we als partijen gezamenlijk verantwoordelijkheid voor de opgave," aldus Meijer.
Het team behandelt verschillende soorten vragen, variërend van startende huisartsen die praktijkruimte zoeken tot groeiende praktijken die meer ruimte nodig hebben. Ook gebiedsontwikkelaars kloppen aan bij het H-team voor advies over geschikte invulling van ruimtes voor zorgvoorzieningen.
In Rotterdam ligt de nadruk vooral op preventie. "Ons team probeert vooral te voorkomen, liever dan te genezen. Daarom kijken we vooral naar gebiedsontwikkelingen, in Rotterdam vooral inbreidingen, om ruimte voor huisartsenzorg te creëren," vertelt Gerard van der Wel, maatschappelijk vastgoedstrateeg voor de gemeente Rotterdam. Daarnaast helpt de gemeente door vrijkomende ruimte van derden en gemeentelijk vastgoed te verbinden met huisartsen die huisvesting zoeken.
Een belangrijk knelpunt in Rotterdam, net als in andere steden, zijn de hoge huurprijzen en verbouwkosten. De gemeente probeert dit probleem aan te pakken door afspraken te maken met ontwikkelaars over maximale huurprijzen en door het ontwikkelen van een plintenstrategie waarbij betaalbare huren gerealiseerd kunnen worden.
Het Rotterdamse H-team laat volgens Sebastiaan Prause van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) zien dat samenwerking tot oplossingen leidt: "We moeten vooral met elkaar het gesprek aangaan om huisvesting voor elkaar te krijgen. Groningen en de H-teams in Rotterdam en andere gemeenten laten al zien dat het gewoon lukt om met elkaar aan tafel te zitten en samen een oplossing te bereiken."
Hoewel gemeenten formeel geen verplichtingen hebben voor de huisvesting van huisartsen, hebben ze er wel belang bij dat huisartsen en andere eerstelijnszorg in wijken blijven. Vooral in sociaaleconomisch kwetsbare wijken is dit van groot belang om verdere problemen te voorkomen.