De ChristenUnie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W over verontrustende berichten dat trouwambtenaren in Rotterdam geen enkele verwijzing naar religie mogen doen tijdens huwelijksceremonies. Aanleiding hiervoor is een artikel in het Reformatorisch Dagblad waarin een buitengewoon ambtenaar stelt dat zelfs neutrale uitspraken als “het bruidspaar ontmoette elkaar in de kerk” verboden zijn.
Fractievoorzitter Tjalling Vonk noemt deze gang van zaken zorgwekkend: “Voor veel mensen is geloof juist een belangrijk fundament in hun relatie. Dat daar tijdens een huwelijk helemaal geen ruimte voor zou zijn, is niet alleen onnodig krampachtig, maar ook in strijd met de vrijheid van overtuiging van bruidsparen.”
De ChristenUnie wil onder meer weten of er daadwerkelijk regels bestaan die religieuze verwijzingen verbieden, hoe streng deze worden toegepast, en wat de gevolgen zijn bij overtreding. Volgens het artikel zou een ambtenaar zelfs de ceremonie - en dus het huwelijk - kunnen afbreken als er tóch naar geloof wordt verwezen.
Ook vraagt de ChristenUnie zich af of deze praktijk niet verder gaat dan noodzakelijk. “Het is logisch dat een ambtenaar namens de gemeente geen religieuze statements maakt, maar een verbod op elk geloofsverwijzend woord – zelfs uit de mond van familie of vrienden – is buitenproportioneel,” aldus Vonk.
In de vragen roept de ChristenUnie het college op om ruimte te creëren voor religieuze uitingen wanneer deze passen bij de wensen van het bruidspaar. “Scheiding van kerk en staat betekent niet dat we geloof moeten wegdrukken uit het publieke leven. Zeker niet op zo’n betekenisvol moment als een huwelijk,” besluit Vonk.
De ChristenUnie hoopt op snelle en heldere beantwoording van de vragen door het college.