Overslaan en naar de inhoud gaan

Samen bomen verplanten: nieuwe hit voor Valentijnsdag

Participatie
11/02/2025, 08:27

Volgens de Bossenstrategie van voormalig natuurminister Christianne van der Wal moet de hoeveelheid bos in Nederland voor 2030 met 10 procent vergroot worden. Dat komt neer op ongeveer 147 miljoen bomen en 37 duizend hectare nieuw bos – zo’n drieënhalf keer de oppervlakte van de stad Utrecht. Een begin kan worden gemaakt in het Valentijnweekend (14, 15 en 16 februari). Meer Bomen Nu organiseert dan oogstdagen, waaraan deze winter al zo’n 15.000 mensen meededen.

 

Zo’n oogstdag is ideaal voor koppels en singles, die genoeg hebben van ongemakkelijke stiltes tijdens een date; dat je actief bezig bent in de natuur levert meteen gespreksstof op. Ook ben je samen sportief bezig en doe je iets goeds voor het klimaat en de biodiversiteit. “En het leukste is: er bloeit hoe dan ook iets moois op,” aldus Marga Witteman van Meer Bomen Nu. 

 
De organisatie (www.meerbomen.nu) zet zich sinds 2020 in voor het verplanten van jonge bomen naar plekken waar ze meer kans hebben om te groeien: langs akkerranden, in voedselbossen, bij burgers in de tuin en langs boerenerven. Met een kleine groep mensen worden de jonge bomen bijvoorbeeld geoogst in natuurgebieden, waar ze juist verwijderd moeten worden om de biodiversiteit in stand te houden. Meer Bomen Nu verplant elk jaar zaailingen van november tot en met februari, omdat de bomen in die periode in rust zijn. Sinds 2020 heeft de organisatie in Nederland al meer dan 2,5 miljoen bomen verplant.  
 
Deze campagne sluit aan bij de trend om maatschappelijk nuttige activiteiten in het zonnetje te zetten. Er komt steeds meer bewustzijn over onze overconsumptie, maar internationale feestdagen als Valentijnsdag zijn vaak nog steeds gericht op onnodig consumeren: de bloemen die met Valentijn worden gegeven, zijn bijna altijd in verwarmde kassen geteeld, met veel bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Hierbij komt veel uitstoot vrij. Meer Bomen Nu wil met deze actie niet alleen die traditie veranderen, maar vooral wijzen op de andere voordelen van bomen oogsten: je bent sociaal en actief bezig, leert op laagdrempelige wijze anderen kennen, doet iets maatschappelijk zinvols en zet je in voor het algemeen belang.

 

Marga Witteman van Meer Bomen Nu: "Je bent lekker fysiek bezig, maakt een ontspannen praatje met elkaar en geeft samen een enorme hoeveelheid bomen een nieuwe plek. Het is echt een leuke variant op de klassieke Valentijndate – en het voelt goed dat je echt iets nuttigs doet."  

boom planten
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Raadslid Denk ontfermt zich over kwetsbare vrouwen

Rotterdam

Naoufal Akhatab van Denk – het jongste raadslid van Rotterdam – doet mee aan de ontferming van vrouwen in extreme kwetsbaarheid en wil van zorgwethouder Buijt weten hoe voorkomen kan worden dat zij als daklozen in de mensenhandel terecht komen.‘’Deze vrouwen kampen niet alleen met dakloosheid, maar vaak ook  in combinatie met verslaving,... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam groeit. Nu leefbaar houden in beperkte ruimte

Rotterdam

Rotterdam groeit. Steeds meer mensen willen hier wonen, werken en leven. Dat is goed voor de stad. Maar het betekent ook dat er slimme en soms lastige keuzes nodig zijn. Want de ruimte is schaars. De gemeente Rotterdam wil voldoende woningen bouwen, meer groen toevoegen, het verkeer laten doorstromen en zorgen dat er plek blijft om elkaar te ontmoeten. Met... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam geeft subsidie voor betere digitalisering

Rotterdam

Werk, onderwijs, zorg en sociale contacten vinden steeds vaker online plaats. Voor veel mensen biedt dat kansen, maar niet iedereen beschikt over voldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen komen. Met het programma Digitale Inclusie wil de gemeente Rotterdam de digitale kloof dichten. Zo vergroten we de zelfredzaamheid en weerbaarheid van Rotterdammers... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.