Overslaan en naar de inhoud gaan

Staatssecretaris Preventie geeft antwoorden op vragen over toenemende valincidenten bij ouderen

Zorg
16/11/2024, 10:20

Staatssecretaris Karremans voor Jeugd, Preventie en Sport heeft Kamervragen beantwoord over het toegenomen aantal valincidenten bij ouderen. De vragen waren gesteld naar aanleiding van berichten over het stijgende aantal ouderen dat letsel oploopt door een val, met hersenletsel als meest voorkomende verwonding. De antwoorden geven inzicht in de rol van medicatie, preventieprogramma’s en de inspanningen van gemeenten om valrisico’s te verminderen.

 

Het verband tussen medicatie en valincidenten wordt erkend. Bloedverdunners kunnen het risico op ernstige verwondingen verhogen, maar medicatiegebruik wordt alleen geregistreerd in de spoedeisende hulp (SEH) als er een direct verband is met de diagnose. Hierdoor zijn specifieke gegevens over het gebruik van medicijnen zoals Midazolam bij valincidenten niet beschikbaar. De staatssecretaris benadrukt dat het registreren van al het medicatiegebruik extra administratieve lasten zou veroorzaken.

 

Uit eerder onderzoek blijkt dat twee derde van de huisartsen structureel aandacht besteedt aan valpreventie, bijvoorbeeld door medicatiebeoordelingen. Apothekers spelen hierin een ondersteunende rol. Hoewel er al veel wordt gedaan, toont onderzoek aan dat interventies zoals medicatie-evaluaties en beweegprogramma’s verder geoptimaliseerd kunnen worden. De staatssecretaris werkt samen met betrokken partijen aan aanbevelingen uit het onderzoek en zal de Kamer hierover later dit jaar informeren.

 

Gemeenten spelen een belangrijke rol in valpreventie voor ouderen. Zij ontvangen via de Brede Specifieke Uitkering (SPUK) middelen om valpreventieprogramma’s aan te bieden. Dit omvat het opzetten van beweegprogramma’s en het maken van afspraken met zorgverzekeraars. Hoewel gemeenten op verschillende manieren invulling geven aan deze taak, blijft ondersteuning belangrijk. Samen met kennisinstituten, de VNG en het RIVM biedt de overheid handreikingen, webinars en bijeenkomsten om gemeenten te ondersteunen bij de implementatie van valpreventie.

 

Om de voortgang te monitoren, heeft het RIVM een valpreventie-monitor opgezet. Daarnaast worden de resultaten van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) geëvalueerd. De staatssecretaris zal de Kamer begin volgend jaar informeren over de bevindingen van deze midterm review en mogelijke aanvullende acties om valpreventie te verbeteren.

valpreventie
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.