Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer senioren regelen hun digitale nalatenschap

Participatie
21/11/2024, 09:15

Uit onderzoek van SeniorWeb blijkt dat een groeiend aantal senioren hun digitale nalatenschap vastlegt. Waar in 2018 slechts 32% van de leden actie had ondernomen, heeft nu bijna 60% maatregelen getroffen om digitale gegevens zoals inlogcodes en mailaccounts te beheren voor naasten. Deze stijging benadrukt de toenemende bewustwording over het belang van een goed geregelde digitale nalatenschap.

 

Digitale nalatenschap omvat het vastleggen van wachtwoorden, het beheren van sociale media-accounts en toegang tot belangrijke digitale platforms zoals DigiD en e-mail. Senioren willen hiermee voorkomen dat nabestaanden na hun overlijden worden geconfronteerd met administratieve rompslomp. Volgens het onderzoek deelt 92% van de mensen die al stappen hebben ondernomen hun inloggegevens met familieleden of andere vertrouwelingen.

 

Toch heeft ruim 40% van de senioren nog niets geregeld. Veel mensen geven aan dat zij niet weten waar ze moeten beginnen, terwijl anderen de taak als overweldigend ervaren. Van deze groep heeft echter de helft de intentie om alsnog actie te ondernemen. Het onderzoek toont daarnaast aan dat het aantal ouderen dat gesprekken over digitale nalatenschap aangaat met naasten is toegenomen van 33% in 2018 naar 50% in 2024.

 

Volgens Daniël de Levita, directeur-bestuurder van SeniorWeb, is het van groot belang om tijdig na te denken over de digitale nalatenschap. "Het voorkomt dat nabestaanden met onverwachte problemen worden geconfronteerd. Op onze website bieden we hulpmiddelen en checklists aan om senioren te begeleiden bij dit proces. Daarnaast organiseren we bijeenkomsten in meer dan 500 leslocaties door heel Nederland om dit belangrijke thema onder de aandacht te brengen."

 

Senioren vinden het regelen van hun digitale nalatenschap niet alleen praktisch, maar ook een verantwoordelijkheid. Bijna 80% van de respondenten geeft aan dat het belangrijk is om zaken goed vast te leggen, een stijging van 20% ten opzichte van 2018. Veel ouderen willen hun nabestaanden ontzien: "Ik wil mijn familie niet opzadelen met problemen," aldus een deelnemer aan het onderzoek.

oudere man met tablet
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.