Als de rechterkamer van het hart faalt, zijn er vrijwel geen behandelingen mogelijk. Cardioloog Kadir Caliskan van het Erasmus MC Hart en Vaat Instituut is met een internationaal team bezig met een oplossing: een steunhart, speciaal voor rechterhartfalen.
Een steunhart is een pomp die in het lichaam wordt geplaatst en de functie van de hartkamer overneemt. Voor linkerhartfalen bestaat zo’n steunhart, ofwel LVAD, al jaren maar voor rechterhartfalen is nog niks beschikbaar.
Het bijzondere aan het steunhart waar Caliskan en zijn team sinds 2018 aan werken is dat het geen batterij nodig heeft. Het steunhart drijft zichzelf aan, een beetje zoals een windmolen. ‘’We leiden een deel van de bloedcirculatie van de linkerkamer om via een soort turbine. Die zorgt voor de aandrijving van de pomp die de functie van de rechterkamer overneemt. Daardoor heeft ons steunhart geen externe batterij nodig, zoals de LVAD wel heeft’, legt Caliskan uit aan Berit Sinterniklaas van de website van Erasmus MC. Met ingenieurs van de Koç University in Istanbul en collega’s uit Ierland ontwikkelde Caliskan het prototype.
Het team kreeg recent een Europese subsidie van 2,5 miljoen euro om het prototype uit te testen bij proefdieren en klaar te stomen voor gebruik bij mensen. Ze zullen het steunhart eerst implanteren bij schapen.
Als alles goed gaat, hoopt het team het steunhart in 2030 in studieverband bij patiënten met rechterhartfalen te kunnen testen.