Overslaan en naar de inhoud gaan

Stichting Wijkcollectie ziet verlangen naar contact in Rotterdamse wijken

Rotterdam
17/12/2024, 08:26

Uit een recent Kwaliteit van Leven-onderzoek van het CBS blijkt dat inwoners van steden wat meer naar elkaar mogen omkijken. Stedelingen hebben minder vaak contact met familie, vrienden of buren en zijn matig tevreden met hun sociale leven. Om de verbinding tussen mensen te versterken en de weg vrij te maken voor een samenleving waarin iedereen meetelt, verzamelt en deelt Stichting Wijkcollectie verhalen uit Rotterdamse wijken als immaterieel erfgoed. En met resultaat. 


Rotterdamse wijken zijn rijk aan unieke mensen met bijzondere verhalen. Stichting Wijkcollectie ziet hoe bewoners zich met kracht en energie inzetten om hun wijken leefbaarder, gezelliger en veiliger te maken. Nicole van Dijk, directeur Stichting Wijkcollectie: “Hoewel er vaak aandacht is voor de negatieve aspecten in stadswijken, ervaren wij juist de creativiteit en veerkracht van de vele initiatieven die bewoners ondernemen. Onze focus ligt erop om die krachten en energie die al in de wijken aanwezig zijn voor het voetlicht te brengen en met elkaar te verbinden. Vaak weten bewoners zelf namelijk heel goed hoe zij dagelijkse uitdagingen het beste kunnen oplossen, alleen missen zij soms de kennis of contacten om dit te realiseren. Het is onze missie om juist die verbindingen met mogelijke ondersteuning te bieden, zodat zij hun ideeën kunnen waarmaken.” 


Van Dijk vervolgt: “Ik herken en deel uit eigen ervaring de conclusies uit het CBS-onderzoek dat mensen vaak niet meer weten hoe ze met elkaar contact moeten maken en hoe en waar ze elkaar kunnen  ontmoeten. Terwijl dat verlangen er wel is. Stichting Wijkcollectie zet zich in om de verhalen en perspectieven van bewoners onder de aandacht te brengen. Hiermee stimuleren we het gesprek en slaan we een brug tussen Rotterdammers, gemeentelijke instanties, woningcorporaties en welzijns- en culturele instellingen. Dankzij culturele activiteiten komen ‘verborgen’ verhalen uit de wijken naar voren. Zo leren bewoners elkaar en de rijke diversiteit aan culturen in een wijk beter kennen, wat mensen samenbrengt en onderlinge verbinding versterkt.” 


Een voorbeeld waarmee de Wijkcollectie mensen samenbrengt, is het Reizend LeerCircus. Met het LeerCircus creëerde de stichting een plek waar kunstenaars, theatermakers, muzikanten en bewoners vraagstukken uit de wijk visualiseerden en deelden. Thema’s waren onder meer ‘Vind het geluk op straat’ en ‘Nieuwe buren’. De afgelopen maanden streek het LeerCircus neer in Hoek van Holland, het Oude Noorden en Oosterflank.


Met gemiddeld duizend bezoekers per LeerCircus was de belangstelling groot te noemen. Aan de hand van een evaluatie- en impactonderzoek onder de deelnemers kwam naar voren dat op verschillende manieren uiting is gegeven aan een gevoel van verbinding en trots. “Mensen willen nog meer doen voor hun wijk, omdat ze door het LeerCircus en de wijkverhalen op ideeën zijn gebracht”, zegt Van Dijk.


Het onderzoek toonde aan dat bewoners van Hoek van Holland elkaar wel kennen, maar dat het gevoel van verbinding en trots vaak ontbreekt. Het LeerCircus heeft daar voor een positieve verandering gezorgd. In het Oude Noorden, waar de saamhorigheid al sterk aanwezig leek, werd dit gevoel verder versterkt door de activiteiten die zijn georganiseerd. In Oosterflank, een wijk waar bewoners minder verbonden lijken, gaven respondenten aan nieuwe mensen te hebben leren kennen dankzij het LeerCircus en andere initiatieven van de Wijkcollectie. Van Dijk: “Een mooie stap op weg naar meer verbinding tussen bewoners en hun wijk. Als stichting blijven we dit stimuleren door duurzame initiatieven en activiteiten te organiseren of door bewoners te ondersteunen die zelf het initiatief nemen. Om het project een vervolg te geven, is er het plan om in 2025 twee LeerCircussen in Rotterdam-Zuid te organiseren.” 

leercircus
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Raadslid Denk ontfermt zich over kwetsbare vrouwen

Rotterdam

Naoufal Akhatab van Denk – het jongste raadslid van Rotterdam – doet mee aan de ontferming van vrouwen in extreme kwetsbaarheid en wil van zorgwethouder Buijt weten hoe voorkomen kan worden dat zij als daklozen in de mensenhandel terecht komen.‘’Deze vrouwen kampen niet alleen met dakloosheid, maar vaak ook  in combinatie met verslaving,... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam groeit. Nu leefbaar houden in beperkte ruimte

Rotterdam

Rotterdam groeit. Steeds meer mensen willen hier wonen, werken en leven. Dat is goed voor de stad. Maar het betekent ook dat er slimme en soms lastige keuzes nodig zijn. Want de ruimte is schaars. De gemeente Rotterdam wil voldoende woningen bouwen, meer groen toevoegen, het verkeer laten doorstromen en zorgen dat er plek blijft om elkaar te ontmoeten. Met... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam geeft subsidie voor betere digitalisering

Rotterdam

Werk, onderwijs, zorg en sociale contacten vinden steeds vaker online plaats. Voor veel mensen biedt dat kansen, maar niet iedereen beschikt over voldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen komen. Met het programma Digitale Inclusie wil de gemeente Rotterdam de digitale kloof dichten. Zo vergroten we de zelfredzaamheid en weerbaarheid van Rotterdammers... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.