Museum Boijmans Van Beuningen presenteert vanaf zaterdag 19 april een nieuwe tentoonstelling in het Depot. In The stories we tell zijn omvangrijke, hedendaagse kunstwerken uit de collectie van het museum te zien, die een persoonlijke blik van de kunstenaars op de geschiedenis geven.
Conservator Moderne en Hedendaagse Kunst Amira Gad - sinds 2024 verbonden aan Museum Boijmans Van Beuningen - selecteerde werken van onder meer Anselm Kiefer, Anne Wenzel, Mike Kelley en Susanna Inglada, die laten zien hoe hedendaagse kunstenaars persoonlijke verhalen vertellen om het verleden te verkennen, het heden te duiden en de toekomst te verbeelden.
De tentoonstelling laat zien dat geschiedenis geen vaststaand gegeven is, maar een dynamisch verhaal dat steeds opnieuw wordt geschreven. The stories we tell is te zien op de vijfde verdieping van het Depot van Museum Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijk kunstdepot ter wereld. Vanaf 2025 is hier twee keer per jaar een nieuwe tentoonstelling te bezoeken, variërend van hedendaagse kunstenaars tot oude meesters of design. Het Depot biedt bezoekers sinds de opening in 2021 een bijzondere blik achter de schermen van de museumpraktijk. Met deze tentoonstellingen op de vijfde verdieping kunnen bezoekers nu ook structureel (hernieuwd) kennismaken met de museale collectie.
The stories we tell bevat enkele verrassende primeurs. Speciaal voor deze tentoonstelling stelde - de in Rotterdam gevestigde - DJ en muzieksamensteller Ays een mixtape samen. Haar The Mind’s Narrative geeft een muzikale interpretatie van elk werk in The stories we tell. Ays combineert diverse genres, van disco en house tot jazz en funk.
In de tentoonstelling zijn recente aanwinsten van Museum Boijmans Van Beuningen te zien, zoals House of Fools (Witte) van de Duitse kunstenaar Anne Wenzel, dat het museum vorig jaar aankocht met steun van jonge professionals en kunstliefhebbers via @Boijmans. Wenzel reageert met dit borstbeeld van Witte Corneliszoon de With - dat aangetast lijkt en op een wankele sokkel staat - op monumenten van omstreden figuren uit het koloniale verleden. In 2024 schafte het museum ook The City aan, een groot werk van de Spaanse kunstenaar Susanna Inglada, dat een combinatie is van collage en tekening. Dit gebeurde met steun van Mondriaan Fonds. Het werk weerspiegelt Inglada’s visie op de emancipatie van vrouwen, machtsstrijd en de omkering van traditionele rolpatronen.
Naast deze aanwinsten zijn werken te bewonderen, die sinds de sluiting van het museumgebouw voor renovatie in 2019 niet meer tentoongesteld zijn door Boijmans. Zo kunnen bezoekers (hernieuwd) kennismaken met het indrukwekkende 4.5M Mrs Gate van de Britse kunstenaar Paul Noble. Aan de ene kant laat dit werk de invloed van de mens zien op zijn omgeving - aangezien hekken landschappen indelen en ordenen, maar de organische vormen verwijzen ook naar de natuur.
Geschiedenis is een verhaal in beweging, altijd open voor herinterpretatie. The stories we tell toont kunst als een katalysator voor verandering. De kunstenaars in deze tentoonstelling belichten de samenleving vanuit hun eigen perspectief. Hun verhalen gaan over de menselijke conditie en over de complexiteit, tegenstrijdigheden en mogelijkheden van onze tijd. Ze leggen onderliggende structuren bloot en dagen ons uit om opnieuw na te denken over wat we als vanzelfsprekend beschouwen.
Foto: Susanna Inglada, The City (2023). Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Aankoop met steun van Mondriaan Fonds / Fotografie Studio Tromp