Overslaan en naar de inhoud gaan

Tien mentale gezondheidsnetwerken in Rijnmond in aantocht

Rotterdam
29/01/2025, 10:17

Zorg- en welzijnsorganisaties in Rotterdam, Capelle a/d Ijssel en Krimpen a/d IJssel beschrijven in hun nieuwe transformatieplan hoe men de juiste psychische zorg op de juiste plek krijgt. Onder andere door het ‘verkennend gesprek’: een gesprek met hulpverleners uit de geestelijke gezondheidszorg (ggz), ervaringsdeskundigen én het sociaal domein. 

 

Het doel van dit gesprek is om te bepalen wat de hulpvraag is van mensen met psychische klachten die ook andere problemen hebben, zoals schulden of eenzaamheid. Zorgverzekeraars Zilveren Kruis en VGZ juichen de samenwerking toe en financieren de transformatie naar elf mentale gezondheidsnetwerken in de regio Rijnmond. Voor de transformatie is 2.2 miljoen euro beschikbaar gesteld. Deze week is in Rotterdam-Delfshaven en Capelle aan den IJssel gestart met de verdere uitrol van mentale gezondheidsnetwerken.

 

Het plan beschrijft een nieuwe manier van denken en werken: herstelgericht, integraal, minder gericht op medische zorg en meer op oplossingen vanuit de sociale basis. Belangrijk onderdeel van het netwerk is de methode van het Verkennend gesprek, waarmee inwoners beter naar passende zorg en ondersteuning worden geleid. “Samen geven we deze transformatie verder vorm door in te zetten op integrale, domeinoverstijgende zorg, begeleiding en preventie”, zegt Bas Dirken, onafhankelijk projectleider mentale gezondheidsnetwerken. 

 

“Bovendien voorkomen we zo onnodige zorgkosten.” Frederique van Duuren, senior zorginkoper Zilveren Kruis, vult aan: “We zijn heel blij met deze samenwerking. Op deze manier verbetert de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg. Ook namens VGZ  wensen we de zorg- en welzijnsorganisaties de komende periode veel succes om belangrijke stappen vooruit te zetten.”  Een aandachtspunt opgemerkt door gemeenten is dat de inzet vanuit het sociaal domein gefinancierd wordt met tijdelijke middelen.

 

Uit de resultaten van het eerste mentale gezondheidsnetwerk in Rotterdam-Zuid blijkt dat deze aanpak direct verschil maakt. Zo krijgt 25% van de inwoners na een verkennend gesprek een passend vervolg binnen het sociaal domein. Het gesprek waarderen zij met een mooie 8,3. Daarnaast ontvangt 28% van de inwoners die initieel aangemeld waren voor een specialistische intake na een verkennend gesprek een kortdurende, generalistische behandeling. Passend bij hun situatie en hulpvraag. Met deze uitkomsten blijft de specialistische ggz toegankelijk voor wie dat écht nodig heeft. 

 

Rijnmond Dokters, WMO Radar, Basisberaad, de gemeentes Rotterdam, Capelle a/d IJssel en Krimpen a/d IJssel, Parnassia Groep en Caleidozorg zijn de initiële organisatoren van de mentale gezondheidsnetwerken. In totaal richten zij elf netwerken op waarin zij duurzaam, innovatief en intensief de samenwerking opzoeken met verschillende lokale partners. 

vaag beeld
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Raadslid Denk ontfermt zich over kwetsbare vrouwen

Rotterdam

Naoufal Akhatab van Denk – het jongste raadslid van Rotterdam – doet mee aan de ontferming van vrouwen in extreme kwetsbaarheid en wil van zorgwethouder Buijt weten hoe voorkomen kan worden dat zij als daklozen in de mensenhandel terecht komen.‘’Deze vrouwen kampen niet alleen met dakloosheid, maar vaak ook  in combinatie met verslaving,... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam groeit. Nu leefbaar houden in beperkte ruimte

Rotterdam

Rotterdam groeit. Steeds meer mensen willen hier wonen, werken en leven. Dat is goed voor de stad. Maar het betekent ook dat er slimme en soms lastige keuzes nodig zijn. Want de ruimte is schaars. De gemeente Rotterdam wil voldoende woningen bouwen, meer groen toevoegen, het verkeer laten doorstromen en zorgen dat er plek blijft om elkaar te ontmoeten. Met... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam geeft subsidie voor betere digitalisering

Rotterdam

Werk, onderwijs, zorg en sociale contacten vinden steeds vaker online plaats. Voor veel mensen biedt dat kansen, maar niet iedereen beschikt over voldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen komen. Met het programma Digitale Inclusie wil de gemeente Rotterdam de digitale kloof dichten. Zo vergroten we de zelfredzaamheid en weerbaarheid van Rotterdammers... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.