Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel consumenten ervaren nog altijd problemen met bankdiensten

Werk & Inkomen
09/12/2024, 08:49

Een aanzienlijk aantal Nederlanders heeft moeite om zelfstandig gebruik te maken van bank- en betaaldiensten. Dit blijkt uit een recent onderzoek van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Ondanks maatregelen van banken om deze groepen beter te ondersteunen, blijven de effecten achter. Belangenorganisaties roepen op tot een krachtigere aanpak om de kloof tussen banken en kwetsbare groepen te overbruggen.

 

Uit het rapport blijkt dat 18% van de Nederlanders niet zelfstandig een betaalrekening kan openen. Daarnaast geeft 23% aan dat ze geen hulp zoeken bij bankgerelateerde vragen, vaak door een gebrek aan kennis of angst om fouten te maken. Het gebruik van digitale bankdiensten, zoals bank-apps, is voor sommige mensen een struikelblok, bijvoorbeeld omdat ze een verouderde smartphone hebben.

 

De problemen treffen vooral ouderen, mensen met een beperking, laaggeletterden en mensen met een migratieachtergrond. Voor deze groepen is het zelfstandig regelen van betaalzaken vaak een uitdaging. Naast digitale drempels spelen ook praktische obstakels een rol, zoals de afnemende beschikbaarheid van geldautomaten en het sluiten van lokale bankfilialen. Telefonische hulplijnen worden eveneens als ontoereikend ervaren.

 

Banken hebben al verschillende maatregelen genomen, zoals het aanbieden van telefonische ondersteuning, voorlichtingsbijeenkomsten en bankinformatiepunten in bibliotheken. Hoewel deze inspanningen worden gewaardeerd, vinden belangenorganisaties dat het tempo en de impact van deze maatregelen onvoldoende zijn. De behoefte aan persoonlijke en toegankelijke dienstverlening blijft groot.

 

Het onderzoek brengt ook een ander opvallend punt naar voren: veel consumenten, ongeacht hun achtergrond, vinden de banktarieven te hoog. Stijgende kosten leiden tot groeiende ontevredenheid, vooral omdat veel klanten ervaren dat zij minder service terugkrijgen. Belangenorganisaties benadrukken dat betaalbaarheid een cruciaal onderdeel is van toegankelijkheid en roepen banken op hier meer aandacht aan te besteden.

 

Het MOB, een overlegplatform waarin zowel maatschappelijke organisaties als financiële dienstverleners vertegenwoordigd zijn, dringt aan op verdere actie. Organisaties zoals de Consumentenbond, ANBO-PCOB en Ieder(in) hebben zich achter deze oproep geschaard. Ze benadrukken dat een inclusieve aanpak nodig is om ervoor te zorgen dat iedereen volwaardig kan deelnemen aan het betalingsverkeer.

oudere man met mobiel op bank
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.