Overslaan en naar de inhoud gaan

Vergroening en klimaatadaptatie in Rotterdam

Rotterdam
01/10/2024, 12:42

Rotterdam loopt voorop in Nederland als het gaat om duurzaamheid en klimaatadaptatie. Met ambitieuze plannen en concrete projecten wil de stad zich voorbereiden op de uitdagingen van klimaatverandering, zoals hevige regenval, hittegolven en mogelijke overstromingen. Dit doet de stad door vergroening, duurzame energieprojecten en slimme oplossingen voor waterbeheer.

 

Een van de grootste initiatieven is het vergroenen van de stad. Rotterdam heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het aanleggen van groen in openbare ruimtes. Zo zijn er tussen 2018 en 2023 ruim 21,5 hectare nieuwe groene gebieden gerealiseerd, waaronder straten, pleinen en parken in diverse wijken. Ook groene daken zijn een belangrijk onderdeel van dit beleid, met meer dan negen hectare aan nieuw groen op daken van gebouwen verspreid door de stad. Dit helpt niet alleen de stad aantrekkelijker te maken, maar zorgt ook voor minder hittestress en betere wateropvang tijdens hevige regenbuien.

 

Daarnaast loopt Rotterdam voorop met klimaatadaptieve maatregelen, zoals de aanleg van de inmiddels beroemde waterpleinen. Deze waterpleinen, zoals het Benthemplein, zijn niet alleen multifunctionele openbare ruimtes, maar fungeren ook als tijdelijke opvangplaatsen voor overtollig regenwater tijdens piekbuien. Deze aanpak is zo effectief dat steden over de hele wereld interesse tonen in de Rotterdamse oplossingen.

 

Een ander belangrijk project is het programma Rotterdams WeerWoord, dat de stad voorbereid op extreme weersomstandigheden. De gemeente heeft voor de periode 2023-2026 een uitvoeringsagenda opgesteld met maatregelen om de stad weerbaarder te maken tegen onder andere hevige neerslag, droogte en overstromingen. De gemeente stimuleert bewoners om ook zelf maatregelen te nemen, zoals het vergroenen van tuinen en het gebruik van regentonnen. Hiervoor kunnen Rotterdammers subsidie aanvragen.

 

Rotterdam zet daarnaast grote stappen op het gebied van duurzame energie. De stad heeft zich als doel gesteld om uiterlijk in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Een belangrijk onderdeel hiervan is de transitie naar aardgasvrije wijken en het stimuleren van schone energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. Het verduurzamen van de energie-infrastructuur en de inzet van stadsverwarming, met name in oude en nieuwe woonwijken, zijn enkele voorbeelden van deze energietransitie.

 

Rotterdam werkt ook intensief samen met bewoners, bedrijven en organisaties om deze doelen te bereiken. Door bijvoorbeeld buurtprojecten te ondersteunen en subsidies beschikbaar te stellen voor vergroening en verduurzaming, stimuleert de stad collectieve inspanningen. 

 

Bronnen: Rotterdam WeerWoord 2030, OPEN Rotterdam, Resilient Rotterdam, Rotterdams Milieu Centrum

Foto: Benthemplein Rotterdam
 

Benthemplein Rotterdam
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.