Overslaan en naar de inhoud gaan

Verklein de kans op woninginbraak

Participatie
20/12/2024, 14:20

Uit recent onderzoek van Interpolis blijkt dat het aantal inbraken stijgt met 32% in de donkere wintermaanden. Een inbraak is een ingrijpende en vervelende gebeurtenis. Nu de dagen weer korter worden wil je er daarom zoveel mogelijk aan doen om dit te voorkomen. Met deze 4 tips maak je het inbrekers niet te makkelijk. Ook lees je hoe het nou zit met het verzekeren van dat rendier in je tuin.

 

1. Maak je huis onaantrekkelijk voor inbrekers

Wist je dat het grootste deel van alle inbraken gepleegd wordt door mensen die een buurt kennen en plotseling een kans zien? Als een woning er bewoond uit ziet is het moeilijker voor inbrekers om in te schatten of iemand thuis is. Je doet dit door:

Tijdschakelaars te gebruiken om verlichting in huis aan of uit te zetten.Buren of buurtgenoten vragen om hun (tweede) auto op jouw oprit te parkeren.Een (halfvol) glas water of kopje koffie zichtbaar op de salontafel te laten staan.Buren te vragen om de post regelmatig uit de brievenbus te halen.Tijdens vakanties buren of bekenden de gordijnen open en dicht laat doen.

 

2. Draai je deur op slot en kies voor goed hang- en sluitwerk

Er wordt vaak ingebroken via de achterdeur of klepramen. Goede sloten zijn dus belangrijk. Kies daarom voor hang- en sluitwerk met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Deze sloten hebben een SKG®-logo. Maar met alleen goede sloten ben je er niet. Het is belangrijk dat je ze ook gebruikt. Inbrekers komen vaak binnen door te flipperen. Ze schuiven een bankpasje tussen het kozijn en het slot. Jouw deur is op deze manier zo open! Tenzij deze op slot zit gedraaid. Dan is het niet mogelijk om met een simpele beweging van het pasje het slot open te maken. Draai dus altijd de deur op slot en sluit ramen (en sluit ze af als dat kan). Ook als je maar 5 minuten weg bent.

 

3. Check hoe veilig jouw slot is

Wist je dat 3 op de 5 huizen een onveilig voordeurslot heeft? Een inbreker maakt dit binnen 3 minuten open. Een goed slot zorgt ervoor dat de inbreker meer tijd nodig heeft om binnen te komen. Dit verkleint de kans op een inbraak. Met de slotentool van Interpolis check je snel en makkelijk hoe veilig jouw voordeurslot is.Of gebruik de handige checklist van Interpolis om inzicht te krijgen in de inbraakveiligheid van je woning.

 

4. Leg waardevolle spullen uit het zicht

Een huis waar kostbare spullen van buitenaf zichtbaar zijn, is voor inbrekers een interessant doelwit. Leer jezelf dus aan om waardevolle spullen uit het zicht te leggen. Denk bijvoorbeeld aan telefoons, tablets, laptops en sieraden. Vergeet je dit wel eens? Dan kan het helpen om een herinnering in te stellen op je telefoon. Kies een vast en handig moment dat voor jou goed werkt. Bijvoorbeeld elke avond om 20:00 uur. En als je huisgenoten hebt kun je af spreken om er samen op te letten dat dure spullen uit het zicht worden opgeborgen als ze niet worden gebruikt.

inbreker
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Raadslid Denk ontfermt zich over kwetsbare vrouwen

Rotterdam

Naoufal Akhatab van Denk – het jongste raadslid van Rotterdam – doet mee aan de ontferming van vrouwen in extreme kwetsbaarheid en wil van zorgwethouder Buijt weten hoe voorkomen kan worden dat zij als daklozen in de mensenhandel terecht komen.‘’Deze vrouwen kampen niet alleen met dakloosheid, maar vaak ook  in combinatie met verslaving,... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam groeit. Nu leefbaar houden in beperkte ruimte

Rotterdam

Rotterdam groeit. Steeds meer mensen willen hier wonen, werken en leven. Dat is goed voor de stad. Maar het betekent ook dat er slimme en soms lastige keuzes nodig zijn. Want de ruimte is schaars. De gemeente Rotterdam wil voldoende woningen bouwen, meer groen toevoegen, het verkeer laten doorstromen en zorgen dat er plek blijft om elkaar te ontmoeten. Met... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdam geeft subsidie voor betere digitalisering

Rotterdam

Werk, onderwijs, zorg en sociale contacten vinden steeds vaker online plaats. Voor veel mensen biedt dat kansen, maar niet iedereen beschikt over voldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen komen. Met het programma Digitale Inclusie wil de gemeente Rotterdam de digitale kloof dichten. Zo vergroten we de zelfredzaamheid en weerbaarheid van Rotterdammers... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.