Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkoop eigen woning aan belegger blijkt financieel nadelig voor senioren

Wonen
23/12/2024, 10:38

Steeds meer ouderen ontvangen aanbiedingen van partijen die hun woning willen opkopen, waarbij ze kunnen blijven wonen en een maandelijkse uitkering ontvangen. Uit onderzoek van consumentenprogramma Radar blijkt echter dat deze zogenaamde sale-and-leaseback constructies meestal financieel ongunstig uitpakken voor huiseigenaren.

 

Bij deze constructie verkoopt de huiseigenaar zijn woning aan een belegger zoals Welvarend Wonen of Behouden Huis. De verkoper krijgt het recht om in de woning te blijven wonen tot overlijden of verhuizing, plus een maandelijkse uitkering tot minimaal het honderdste levensjaar. De hoogte van deze uitkering hangt af van de woningwaarde en eventuele resterende hypotheek.

 

Hypotheekdeskundige Thomas de Leeuw van Ikbenfrits.nl waarschuwt dat deze constructie alleen interessant is voor mensen die echt geen andere keuze hebben. "Het verhogen van je hypotheek of verhuizen naar een kleinere woning zijn financieel veel voordeliger manieren om overwaarde te benutten", aldus De Leeuw.

 

Een belangrijk nadeel is dat huiseigenaren niet meer profiteren van waardestijgingen van hun woning. Ook blijft er aanzienlijk minder geld over voor nabestaanden. Wie ervoor kiest om wel een erfenis achter te laten, krijgt een lagere maandelijkse uitkering. Daarnaast loopt de uitkering maar beperkte tijd door en zijn de financiële gevolgen extra nadelig als de bewoner binnen enkele jaren besluit te verhuizen.

 

De constructie heeft ook maatschappelijke nadelen, stelt De Leeuw. Het ontmoedigt senioren om naar kleinere woningen te verhuizen, wat het woningaanbod verder beperkt. Bovendien komt de overwaarde niet bij de kinderen terecht, die daarmee een betere positie op de woningmarkt zouden kunnen krijgen, maar bij de leasebedrijven.

wonen en geld
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.