Overslaan en naar de inhoud gaan

Vertrouwen en samenwerking cruciaal voor toekomst Wet maatschappelijke ondersteuning

Zorg
13/11/2024, 14:11

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) biedt een belangrijke basis voor het ondersteunen van mensen, vooral ouderen, om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en leven. Volgens Atie Schipaanboord, hoofd Belangenbehartiging en Advies bij ANBO-PCOB, ligt de sleutel tot succes in samenwerking en vertrouwen tussen gemeenten, ouderenorganisaties en de ouder wordende samenleving.

 

In een blog op koepeladviesraden.nl pleit Schipaanboord voor een positieve benadering van vergrijzing. In plaats van enkel naar de uitdagingen te kijken, roept zij op de kansen te benutten. De Wmo kan volgens haar een middel zijn om wijken levendig te houden, zolang er aandacht is voor de specifieke behoeften van de groeiende groep ouderen. Daarbij zijn drie elementen van groot belang: het behoud van zelfstandigheid, verbondenheid met de gemeenschap en het gevoel dat men wordt gezien en gehoord.

 

De Wmo is erop gericht mensen te ondersteunen om zelfredzaam te blijven en, waar mogelijk, in hun eigen omgeving te wonen. Voor ouderen betekent dit meer dan enkel fysieke ondersteuning. Het gaat om het bevorderen van sociale contacten en het blijven deelnemen aan het leven in de buurt. Dit vraagt om een gerichte aanpak vanuit gemeenten, waarbij investeren in welzijn en gemeenschappen een belangrijke rol speelt. Contact met anderen is essentieel om ouderen actief en betrokken te houden, stelt ANBO-PCOB. Gemeenten moeten deze sociale verbindingen actief ondersteunen.

 

Naast beleid en plannen zijn volgens ANBO-PCOB voldoende financiële middelen onmisbaar. Gemeenten worden opgeroepen om structureel te investeren in welzijn en de ontwikkeling van leefbare wijken. Alleen zo kan de zelfstandigheid en verbondenheid van ouderen in stand blijven, ook wanneer zij geconfronteerd worden met ziekte of andere uitdagingen.

 

Schipaanboord benadrukt dat samenwerking en wederzijds vertrouwen de basis moeten vormen van het succes van de Wmo. Door samen te werken met ouderenorganisaties en bewoners, kunnen gemeenten ervoor zorgen dat de wet daadwerkelijk bijdraagt aan een toekomst waarin ouderen niet alleen zelfstandig, maar ook betrokken en gezien blijven. Vergrijzing is volgens haar geen probleem, maar een kans om wijken sterker en levendiger te maken.

Traplift
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.