Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier op de tien vaders betalen hun kind voor goede cijfers op school  

Werk & Inkomen
05/06/2025, 12:25

Maar liefst vier op de tien vaders het belangrijk dat hun kind hogere cijfers haalt dan klasgenoten. En meer dan de helft van de vaders geeft ze daar zelfs geld voor. Dat blijkt uit onderzoek van oppas- en au pairbureau Nina.care onder 400 ouders van kinderen tot 13 jaar.

 

Van de ondervraagde ouders geeft bijna 10 procent aan altijd geld te geven als hun kind een goed cijfer haalt op school. Nog eens een derde doet dit soms. Maar kijken we alleen naar de vaders, dan geeft meer dan de helft aan hun kind(eren) soms of zelfs altijd financieel te belonen. Dat geldt voor een op de drie moeders.


De reden waarom ouders dit doen laat zich natuurlijk raden. Nina.care vroeg het panel dan ook of zij het belangrijk vinden dat hun kind hogere cijfers haalt dan de rest van de klas. Hier is het verschil tussen vaders en moeders nog een stuk groter. Zo geven twee op de tien moeders aan dit redelijk tot zelfs zeer belangrijk te vinden, terwijl dit geldt voor maar liefst vier op de tien vaders. Zij antwoorden ook nog eens vaker ‘neutraal’, terwijl bijna de helft van de moeders juist expliciet zegt hier niet zoveel of zelfs helemaal geen waarde aan te hechten.

 

“Deze cijfers laten zien dat de prestatiecultuur al op jonge leeftijd begint”, zegt Jasmijn Kok, mede-eigenaar van Nina.care. “Ouders - en vooral vaders - leggen de lat hoog, vaak met de beste bedoelingen. Maar prestatiedruk kan kinderen juist onzeker maken of bang om fouten te maken. We zien het niet alleen op school, maar bijvoorbeeld ook op het sportveld, waar ouders hun kind luidkeels coachen of bekritiseren vanaf de zijlijn. Dat gaat uiteindelijk ten koste van het plezier en de motivatie van kinderen.”

 

Wetenschappelijk onderzoek onderstreept dit en laat zien dat kinderen financieel belonen voor prestaties vooral negatieve effecten kent. In een meta-analyse van 128 studies concluderen onderzoekers dat tastbare en verwachte beloningen - zoals geld voor een goed rapport - schadelijk zijn voor de intrinsieke motivatie. Vooral als ze vooraf al weten dat ze een beloning krijgen voor een goed resultaat, ervaren kinderen dit als een vervelende vorm van controle. Spontane beloningen hebben geen negatief effect, maar motiveren ook niet extra. Alleen positieve feedback, zoals complimenten, blijkt de motivatie echt te versterken.

vader kind geld
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Van wasserette naar duurzame woning

Wonen

Wat ooit een drukke wasserette was, verandert nu stap voor stap in een duurzaam en comfortabel thuis. In de Dawesflat in Rotterdam-Ommoord bouwen woningcorporatie Woonbron en bouwpartner VORM samen aan een bijzondere woning. Deze woning wordt volledig circulair gebouwd. Dat betekent dat bij het ontwerp en de bouw zoveel mogelijk bestaande en duurzame... Lees meer

1 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Omwonenden Kruisplein: ‘Sluiting Kruisplein juridisch onhoudbaar’  

Rotterdam

Bewonerscollectief Batavierenstraat Beter heeft een formeel handhavingsverzoek ingediend bij het stadsbestuur van Rotterdam om een einde te maken aan het sluiten van het Kruisplein voor auto’s. Volgens het collectief is dit cruciale verkeersplein zonder enige juridische grond afgesloten. “Een verkeersmaatregel zonder besluit is niet alleen een... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Stadsgesprekken voor ouderen in Rotterdam

Rotterdam

Rotterdam is gestart met een nieuwe reeks stadsgesprekken voor ouderen. Deze gesprekken vinden plaats binnen het kader van het Actieplan Samen in een Stad, met als centraal thema: de inclusieve stad. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen kan meedoen op een gelijkwaardige manier? En wat kunnen we samen doen om uitsluiting te voorkomen?Ouderenorganisaties zoals... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.