Met zoveel ontslagen in de Rotterdamse haven droogt het aantal vacatures in gelijksoortige banen snel op en wordt omscholing een cruciale factor. De Europeaan Tim Kind van Volt wacht nog steeds op antwoord op de vraag of hij met die stelling gelijk heeft en wat Rotterdam er aan doet.
Volt Rotterdam hecht grote waarde aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt en zit daarom havenwethouder Robert Simons achter z’n broek met de vraag welke specifieke omscholings- en bijscholingsprogramma’s er momenteel beschikbaar voor medewerkers die hun baan in de Rotterdamse haven, en specifiek de chemiesector, verliezen.
Dat is trouwens niet het enige wat raadslid Tim Kind bezig houdt. Hij is bovendien reuze nieuwsgierig welke rol Simons de gemeente Rotterdam geeft in het faciliteren of ondersteunen van omscholingstrajecten voor deze groep werknemers. Maar ook of het havenbedrijf op het vinkentrouw zit en of er samengewerkt wordt met bedrijven of onderwijsinstellingen?
Met andere woorden: is inmiddels ook onderwijswethouder Kasmi op de eerste verdieping van het stadhuis in de arm genomen om het tekort aan havenmedewerkers te tackelen?
‘’Door de recente ontslaggolf in de Rotterdamse chemiesector staan honderden goed opgeleide technici plotseling op straat. Bedrijven als Indorama, LyondellBasell, Gunvor en Tronox sluiten hun fabrieken of leggen de productie stil. Daarnaast heeft ook nog eens Shell laten weten dat het zijn chemie divisies in Moerdijk en Pernis kritisch onder de loep zal nemen. Dit heeft grote gevolgen voor de werkgelegenheid in Rotterdam en zorgt ervoor dat veel ervaren medewerkers zich opnieuw moeten oriënteren op de arbeidsmarkt. Met alle uitdagingen voor deze mensen die daarbij horen’’, aldus Kind, die overigens niet in de eerste plaats de Europese havenpositie van Rotterdam als drijfveer heeft, maar wel de vaart wil houden in de energietransitie.