Overslaan en naar de inhoud gaan

Vraag de nabestaandenmachtiging op tijd aan

Participatie
15/01/2025, 08:31

Veel Nederlanders zijn nu bezig met hun regelzaken voor het nieuwe jaar. Ben je in 2024 een naaste verloren? Dan moet je misschien meer regelen dan anders. Bijvoorbeeld als de Belastingdienst je heeft gevraagd om aangifte inkomstenbelasting te doen voor de overledene. In dit artikel lees je hoe je online aangifte doet en hoe je dit goed voorbereidt.

Het verliezen van een dierbare is al zwaar genoeg. Waarschijnlijk heb je wel wat anders aan je hoofd dan het regelen van belastingzaken voor de overledene. Als je de aangifte inkomstenbelasting online doet, zijn alle gegevens al vooraf ingevuld. Jij hoeft ze alleen nog te controleren en op te sturen. Zo kost het invullen van de aangifte minder tijd en maak je minder snel fouten. Je kan de aangifte ook doen met het papieren formulier dat de Belastingdienst naar je stuurt. Maar dan zijn de gegevens niet vooraf ingevuld. Wil je online aangifte inkomstenbelasting doen? Dan heb je een nabestaandenmachtiging nodig.  

Heeft de Belastingdienst je gevraagd om aangifte inkomstenbelasting te doen voor een overleden naaste? En wil je dit online doen? Vanaf een week na het overlijden kan je een nabestaandenmachtiging aanvragen. Zo pak je dat aan:

 

  1. Pak de juiste gegevens erbij. Je hebt de inloggegevens of de app van jouw DigiD nodig, en het burgerservicenummer (bsn) van de overledene. Is er een testament van de overledene? Dan heb je ook de verklaring van erfrecht of executele nodig. Die kan je laten maken door een notaris.
  2. Ga naar ‘Hoe krijg ik een nabestaandenmachtiging?’ op belastingdienst.nl/nabestaanden. Daar staat het aanvraagformulier bij stap 2. Beantwoord de vragen, volg de stappen en verstuur het formulier. Als dit gelukt is zie je een bevestiging op je scherm.
  3. De Belastingdienst laat je weten wanneer je de nabestaandenmachtiging kan gebruiken. Je wordt gebeld of je krijgt een brief.

 

Tussen 1 maart en 1 mei kan je online aangifte inkomstenbelasting doen over 2024. Ook voor je overleden naaste. Log in op Mijn Belastingdienst en klik op ‘Voor iemand anders’. Geef aan dat je een geldige machtiging hebt en log in met je eigen DigiD gegevens. Nu kan je aangifte inkomstenbelasting doen voor de overledene. Met een nabestaandenmachtiging kan je ook online bezwaar maken en toeslagen regelen. 

Het is handig om de nabestaandenmachtiging nu alvast aan te vragen. Tussen 1 maart en 1 mei is het namelijk erg druk bij de Belastingdienst. Dan kan het 15 werkdagen duren voordat je de machtiging kan gebruiken. 

Op belastingdienst.nl/nabestaanden vind je meer informatie over hoe je belastingzaken voor een overleden naaste regelt. Wil je weten wat je nog meer moet regelen naast de aangifte inkomstenbelasting? Vul dan de checklist Nabestaanden in. Met deze checklist maak je een persoonlijk overzicht met regelzaken. Kom je er niet helemaal uit of heb je vragen? De speciale BelastingTelefoon voor nabestaanden helpt je graag. Die kan je gratis bellen op (0800) 235 8354. 

Wil je weten wat je nog meer met de overheid moet regelen als je naaste overlijdt? Op rijksoverheid.nl/overlijden maak je een overzicht dat past bij jouw situatie. 

oudere vrouw op bankje alleen
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.