Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met dicht borstweefsel dubbel zoveel kans hebben om borstkanker te ontwikkelen in vergelijking met vrouwen zonder dicht klierweefsel. Dit verhoogde risico en de uitdaging om tumoren te detecteren op een mammografie maken dat een aanvullende MRI-scan vaak nodig is, hoewel deze niet standaard wordt uitgevoerd. Dat meldt de Belgische website Gezondheid en Wetenschap op basis van recente berichtgeving.
Het borstklierweefsel van jonge vrouwen is van nature dichter dan dat van oudere vrouwen, omdat het klierweefsel met de jaren wordt vervangen door vetweefsel. Toch blijft bij een klein deel van de vrouwen, ongeveer 8 op de 100, het borstklierweefsel dicht, zelfs na de menopauze. Het is juist deze groep vrouwen die een significant verhoogd risico op borstkanker heeft. Tumoren zijn op een mammografie moeilijker te detecteren in dicht borstweefsel, waardoor de kans groter is dat kankers worden gemist tijdens reguliere screenings.
In België worden vrouwen tussen de 50 en 69 jaar elke twee jaar uitgenodigd voor een mammografie in het kader van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Bij twijfelachtige resultaten wordt doorgaans een aanvullend onderzoek, zoals een MRI-scan of een punctie, aanbevolen. Dit helpt om kankers die niet zichtbaar zijn op een mammografie alsnog op te sporen. De Antwerpse gynaecoloog Wiebren Tjalma, coördinator van de borstkliniek van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, bevestigde in een interview met De Morgen dat vrouwen met dicht borstweefsel bij onduidelijkheden tijdens de screening een uitnodiging krijgen voor aanvullend onderzoek.
Hoewel het onderzoek in België voorziet in een vervolgtraject voor vrouwen met dicht borstweefsel, is er discussie over het standaard aanbieden van MRI-scans aan deze groep. In Nederland adviseerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in 2020 om vrouwen met dens borstweefsel geen systematische MRI aan te bieden. Dit advies veroorzaakte ophef, omdat een aanvullende MRI volgens onderzoek meer borstkankers aan het licht brengt. De Nederlandse overheid gaf aan dat de nadelen van een routinematige MRI voor deze vrouwen te groot zouden zijn, bijvoorbeeld door onnodige zorgen na fout-positieve resultaten.
In Vlaanderen ligt de situatie anders. Hier wordt bij twijfel bij het bevolkingsonderzoek wél doorverwezen voor een MRI-scan. Deze aanpak zorgt ervoor dat meer kankers bij vrouwen met dicht borstweefsel kunnen worden opgespoord en behandeld.
Bron: Belgische website Gezondheid en Wetenschap