Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat laat u online achter? De gevolgen van een digitale nalatenschap

Participatie
15/12/2024, 09:00

De digitale nalatenschap is voor velen nog onbekend terrein. Toch heeft iedereen ermee te maken. Wat gebeurt er met uw digitale gegevens zoals foto’s, e-mails, sociale media en andere online accounts na uw overlijden? Om dit bewustzijn te vergroten, startte de Alliantie Digitaal Samenleven de campagne ‘Data na de dood’. Het doel is Nederlanders aan te moedigen na te denken over wat zij online achterlaten en hier tijdig afspraken over te maken.

 

Uit onderzoek blijkt dat 85 procent van de Nederlanders hun digitale nalatenschap niet op orde heeft. Maar liefst 70 procent heeft zelfs nog nooit van het concept gehoord. Dit maakt het voor nabestaanden lastig om toegang te krijgen tot accounts en gegevens, wat kan leiden tot ingewikkelde en pijnlijke situaties. Als niets wordt geregeld, blijft de data online staan, met risico’s zoals identiteitsfraude. Volgens SeniorWeb heeft 60 procent van de leden al iets geregeld, terwijl 40 procent van de senioren nog niets heeft ondernomen.

 

Het niet regelen van een digitale nalatenschap kan leiden tot ongemakkelijke momenten voor nabestaanden. Denk aan het ontdekken van onverwachte gegevens, zoals een datingprofiel, of het niet kunnen openen van een smartphone of DigiD-account. Ook kan de afwikkeling van een digitale nalatenschap in sommige gevallen onmogelijk blijken. Volgens de Alliantie Digitaal Samenleven lukt het één op de drie nabestaanden niet volledig om de digitale erfenis van een dierbare af te wikkelen. Dit kan leiden tot frustratie en verdriet in een periode die al emotioneel zwaar is.

 

De campagne benadrukt het belang van duidelijke afspraken. Wie mag na uw overlijden toegang krijgen tot uw gegevens? Moeten ze worden verwijderd of behouden blijven? Het beantwoorden van deze vragen kan nabestaanden veel onzekerheid besparen.

 

De campagne wordt ondersteund door muziek. Thijs Boontjes schreef het lied ‘Bonnie’, waarin het leven wordt gevierd, maar ook wordt gewezen op de mogelijke gevolgen van een niet geregelde digitale nalatenschap. Dit benadrukt hoe belangrijk het is om stil te staan bij wat u online achterlaat en om uw wensen vast te leggen. Meer informatie en tips zijn te vinden op de website www.datanadedood.nu.

datanajedood
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.