Overslaan en naar de inhoud gaan

Wijkgerichte aanpak voor een rookvrije toekomst: focus op kwetsbare wijken

Zorg
10/11/2024, 09:00

De gezondheidsverschillen tussen armere en rijkere wijken blijven groot, en roken speelt hierin een belangrijke rol. Om dit probleem aan te pakken, is de wijkaanpak "Rookvrij Leven voor Iedereen" ontwikkeld door Pharos en GGD-GHOR. Deze aanpak brengt bewoners, welzijnsorganisaties en zorgprofessionals samen om lokaal interventies te ontwerpen die aansluiten op de behoeften van de wijk. In 38 wijken in Nederland wordt gewerkt aan praktische en op maat gemaakte oplossingen, zoals rookstopzorg en betere communicatie over de gevaren van roken, zo schrijft Platform31 op haar website. 

 

In kwetsbare wijken ligt de levensverwachting vaak 14 jaar lager dan in gunstigere wijken. Roken is hier een belangrijke oorzaak van. Onder lager opgeleiden rookt 23,4% dagelijks, terwijl dit percentage bij hoger opgeleiden slechts 7,5% is. Naast de fysieke gevolgen, zoals een verhoogd risico op COPD en hart- en vaatziekten, speelt roken een grote rol in chronische stress en sociale druk. De aanpak richt zich daarom op het doorbreken van deze vicieuze cirkel.

 

Belangrijk in deze aanpak is de samenwerking op wijkniveau. In Amsterdam Oud-Noord, bijvoorbeeld, werken welzijnsorganisaties, verslavingszorg, de GGD en stadsdelen samen in netwerken. Door bijeenkomsten en gerichte activiteiten worden professionals verbonden en bewoners gestimuleerd om hulp te zoeken. Dit soort samenwerkingen zijn essentieel om lokaal maatwerk te leveren en inwoners effectief te ondersteunen.

 

De wijkaanpak vraagt om een lange termijnvisie. Het opbouwen van netwerken kost tijd, en resultaten zijn vaak pas na jaren zichtbaar. Toch biedt deze aanpak kansen om gezondheidsverschillen te verkleinen en maatschappelijke kosten te besparen. Overheden en fondsen zijn cruciaal om deze initiatieven te ondersteunen, zodat zowel zorgprofessionals als bewoners worden gemotiveerd om aan een rookvrije toekomst te werken.

 

Een gezonde wijk vraagt om samenwerking en maatwerk. Alleen door lokaal in te spelen op de behoeften van bewoners kunnen we zorgen voor een duurzame vermindering van gezondheidsproblemen, met een rookvrije toekomst als belangrijk doel. Overheden en zorginstanties worden opgeroepen om deze aanpak serieus te nemen en de benodigde middelen beschikbaar te stellen. Samen kunnen we bouwen aan gezondere wijken en een betere kwaliteit van leven voor iedereen.

sigaretten
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.