Overslaan en naar de inhoud gaan

Woningen met bewoners van 45 jaar en ouder komen het minst vaak vrij

Wonen
27/11/2024, 12:51

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de kans dat een woning vrijkomt vooral afhangt van de leeftijd van de bewoners. Woningen met bewoners tussen de 45 en 80 jaar komen minder vaak beschikbaar dan gemiddeld. Daarentegen komen woningen met bewoners jonger dan 40 jaar en ouder dan 80 jaar juist vaker vrij. Het onderzoek richtte zich op verhuisgedrag in Nederland in de jaren 2021 en 2022.

 

Gemiddeld kwam 11 procent van de woningen in deze periode vrij voor nieuwe bewoners. Koopwoningen hebben een lagere vrijkomkans (7 procent) dan huurwoningen zonder (12 procent) of met huurtoeslag (17 procent). Bij jongere bewoners tot 35 jaar heeft woningbezit een sterk remmend effect op de vrijkomkans. Bij bewoners van 65 jaar of ouder spelen juist gezondheid en levensfase een grotere rol.

 

De financiële situatie van bewoners beïnvloedt de kans dat een woning vrijkomt. Huishoudens met een inkomen in de laagste 10 procent of een vermogen in de laagste 5 procent hebben een hogere kans dat hun woning vrijkomt. Woningen met een WOZ-waarde lager dan 150 duizend euro komen eveneens vaker beschikbaar. Daarentegen hebben bewoners met een langdurig verblijf op hetzelfde adres minder de neiging om te verhuizen. Dit effect wordt sterker naarmate de woonduur langer is, met een keerpunt na ongeveer twintig jaar. Bij jongere bewoners is dat omslagpunt al na dertien jaar.

 

Leeftijd blijkt de belangrijkste factor voor het vrijmaken van woningen. Jongere bewoners zijn gemiddeld sneller geneigd om te verhuizen, terwijl oudere bewoners langer op hun plek blijven. Andere factoren, zoals de buurt, mobiliteit of werkkring, spelen een relatief kleinere rol. Het type woning beïnvloedt vooral jongere bewoners; zij verhuizen vaker uit meergezinswoningen. Bij ouderen heeft het type woning minder impact.

 

De bevindingen benadrukken dat demografische en financiële omstandigheden een cruciale rol spelen in de doorstroming op de woningmarkt. Woningen met een laag inkomen of vermogen en een korte woonduur komen vaker vrij, terwijl langdurige bewoning en hogere leeftijden de vrijkomkans beperken. Deze inzichten bieden waardevolle informatie voor beleidsmakers die doorstroming op de woningmarkt willen stimuleren en krapte willen aanpakken.

woning
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.