Overslaan en naar de inhoud gaan

Zoektocht naar extra middelen voor Bibliotheek Rotterdam

Rotterdam
27/09/2024, 08:29

De Bibliotheek Rotterdam staat voor een grote uitdaging op het gebied van financiering, vooral met de geplande renovatie van de Centrale Bibliotheek en de uitbreiding van vestigingen. Ondanks de voortdurende steun van de gemeente en landelijke subsidies, blijft er een tekort aan middelen. Dit komt vooral naar voren nu de verbouwing van de Centrale Bibliotheek in 2025 van start gaat. De renovatie, die drie jaar zal duren, beoogt niet alleen een modernisering van het gebouw, maar ook een duurzame herinrichting met meer groen en een ondergrondse fietsenstalling.

 

De financiering van dit project wordt deels gedekt door gemeentelijke en nationale subsidies, maar er zijn zorgen over de lange termijn. De bibliotheek maakt gebruik van de SPUK-regeling, een tijdelijke specifieke uitkering van de Rijksoverheid die bibliotheken ondersteunt bij renovaties en het vergroten van hun bereik. Rotterdam heeft deze uitkering toegekend gekregen voor meerdere vestigingen in de stad, waaronder nieuwe locaties in West en Beverwaard. Deze steun helpt, maar er blijft behoefte aan aanvullende financiering, wat de bibliotheek dwingt om creatieve oplossingen te zoeken om het financiële gat te dichten.

 

Naast subsidies probeert Bibliotheek Rotterdam via andere middelen, zoals donateursprogramma’s en samenwerking met lokale bedrijven, de financiering rond te krijgen. De bibliotheek heeft in 2023 een aanvraag ingediend voor extra middelen vanuit de SPUK-regeling, wat succesvol bleek. Hierdoor kunnen niet alleen de geplande renovaties worden uitgevoerd, maar wordt ook gewerkt aan het versterken van wijkvestigingen in economisch kwetsbare gebieden.

 

Toch blijft er kritiek vanuit de samenleving over het financiële beheer van de bibliotheek en de toekomstplannen. Veel Rotterdammers vragen zich af waarom zulke grootschalige projecten, zoals de renovatie van de Centrale Bibliotheek, prioriteit krijgen, terwijl sommige wijkvestigingen kampen met onderbezetting en beperkte openingstijden. Vooral in wijken zoals Charlois en Het Lage Land is er frustratie over de beperkte toegankelijkheid van bibliotheekdiensten, terwijl de stad miljoenen investeert in het stadscentrum.

 

Deze problemen komen niet alleen in Rotterdam voor, maar maken deel uit van een bredere discussie in Nederland over de financiering van culturele instellingen zoals bibliotheken. Er wordt steeds meer verwacht dat zij eigen inkomsten genereren, bijvoorbeeld door het aantrekken van donateurs of het aanbieden van commerciële activiteiten binnen bibliotheken. Dit leidt tot zorgen over de toegankelijkheid van openbare diensten, die traditioneel als laagdrempelig en gratis worden beschouwd.

 

De bibliotheek in Rotterdam staat voor een tweesnijdend zwaard: enerzijds wil men een toonaangevend cultureel centrum creëren in de stad, maar anderzijds moet men ervoor waken dat de basisfunctie van een bibliotheek als toegankelijke voorziening voor alle Rotterdammers behouden blijft. De komende jaren zullen cruciaal zijn voor de financiële en culturele toekomst van Bibliotheek Rotterdam.

Bronnen: rijksoverheid.nl, bibliotheek.rotterdam.nl, nieuwecentralebibliotheekrotterdam.nl

Centrale bibliotheek Rotterdam 2020
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.