Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgkosten rondom industriegebied Dordrecht hoger: oproep tot meer onderzoek

Rotterdam
18/12/2024, 11:14

Uit onderzoek van de RTL Nieuwsredactie blijkt dat inwoners in de buurt van zware industrie, zoals rond Dordrecht en het havengebied in Rotterdam, jaarlijks gemiddeld 145 euro meer kwijt zijn aan zorgkosten dan mensen in andere delen van Nederland. De analyse laat zien dat in de postcodegebieden van dertien grote industriegebieden, waaronder Dordrecht, de kosten voor huisartsbezoeken, ziekenhuiszorg, medicijnen en medische hulpmiddelen ruim 7 procent hoger liggen. Experts reageren bezorgd en pleiten voor grootschalig onderzoek naar de impact van industriële activiteiten op de gezondheid van omwonenden.

 

In Dordrecht, waar Chemours en andere zware industrie zijn gevestigd, zijn al langer zorgen over de mogelijke invloed van uitstoot op de gezondheid. In de buurt van vergelijkbare industrieën, zoals Tata Steel in IJmuiden, is aangetoond dat omwonenden een verhoogd risico hebben op ernstige aandoeningen en gemiddeld korter leven. In Dordrecht is zo’n grondig onderzoek echter nog niet uitgevoerd, wat leidt tot ongerustheid onder bewoners en deskundigen.

 

Volgens het RTL-onderzoek zijn er de afgelopen tien jaar in de onderzochte gebieden in totaal 684 miljoen euro meer zorgkosten gemaakt dan het landelijke gemiddelde. Hoewel een oorzakelijk verband met de industrie niet direct kan worden vastgesteld, wijzen experts erop dat de afwijking opvallend is en nader onderzoek rechtvaardigt. Hoogleraar Gezondheidseconomie Xander Koolman noemt de bevindingen “zorgelijk” en pleit voor systematisch onderzoek door instituten zoals het RIVM.

 

In Dordrecht en Rotterdam leven zorgen niet alleen onder bewoners, maar ook bij lokale en nationale instanties. De Gezondheidsraad en de Onderzoeksraad voor Veiligheid hebben eerder geadviseerd om meer inzicht te krijgen in de blootstelling aan chemische stoffen en hun gezondheidsrisico’s. Marianne Geleijnse, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad, benadrukt dat het essentieel is om blootstelling aan gevaarlijke stoffen niet alleen in te schatten, maar daadwerkelijk te meten, bijvoorbeeld via bloed- en urinetests.

 

Naast gezondheidsrisico’s door chemische stoffen wijst de Nederlandse Vereniging voor Medische Milieukunde (NVMM) op stressklachten die kunnen voortkomen uit geur- en geluidsoverlast. Dit kan bijdragen aan hartkloppingen, hoge bloeddruk en zelfs diabetes. 

 

Bedrijven zeggen open te staan voor verder onderzoek en benadrukken het belang van een grondige analyse die ook andere factoren, zoals sociaal-economische omstandigheden, meeneemt. Bewoners, experts en instanties hopen echter op snelle actie van de overheid om gezondheidseffecten beter in kaart te brengen en passende maatregelen te nemen. De bevindingen van het RTL-onderzoek versterken de roep om prioriteit te geven aan de bescherming van de gezondheid van omwonenden.

chemours
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.