Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuid-Holland slaat als eerste provincie heet water ondergronds op

Participatie
10/01/2025, 09:14

De provincie Zuid-Holland heeft een vergunning verleend voor een nieuwe techniek om heet water uit geothermiebronnen ondergronds op te slaan. De TU Delft ontwikkelde deze innovatieve methode waarbij water uit diepe aardlagen (2 kilometer) wordt opgeslagen in een geschikte aardlaag op 200 meter diepte. Dit stelt de provincie in staat om het hete water dat in de zomer wordt opgepompt ook in koudere maanden te benutten.


Het project is van aanzienlijke omvang, zo licht hoofdonderzoeker Martin Bloemendal van de TU Delft toe. De opslagcapaciteit bedraagt een half miljoen kubieke meter heet water, vergelijkbaar met het volume van duizend wedstrijdzwembaden of driemaal het volume van het faculteitsgebouw elektrotechniek op de Delftse campus.


Gedeputeerde Berend Potjer ziet in deze techniek een oplossing voor de ruimtelijke uitdagingen in de dichtbebouwde provincie. De hoge-temperatuuropslag maakt een flexibelere inzet van aardwarmte mogelijk, wat volgens hem zal leiden tot minder gasverbruik en lagere verwarmingskosten voor gebouwen.


Na een succesvolle proefboring vorig jaar verwacht het onderzoeksteam van de TU Delft na de zomer te starten met de definitieve boring. Tijdens dit proces wordt het effect op bodemleven en water nauwkeurig gemonitord. De provincie heeft een vergunning afgegeven voor een periode van twintig jaar.


De ondergrondse warmteopslag vormt een essentieel onderdeel van de transitie van gas naar warmtenetten. Zuid-Holland ziet mogelijkheden voor gemeenten om in clusters samen te werken aan deze warmtetransitie, mits het Rijk zorgt dat een aansluiting op een warmtenet financieel aantrekkelijk wordt voor bewoners. De provincie beschikt momenteel over meer dan 25 geothermiebronnen, wat de bodem bijzonder geschikt maakt voor deze toepassing.

boorplaats delft
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op economie en mobiliteit

Mobiliteit

De bestuurscommissies van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben twee belangrijke toekomstplannen goedgekeurd. Het gaat om plannen voor de economie en het verkeer in de regio. Op 12 september beslist het algemeen bestuur definitief over deze plannen. Na die beslissing kunnen gemeenteraden hun mening geven over de plannen. Begin 2026 worden... Lees meer

2 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Honderden ouderen blijven dagelijks onnodig lang in ziekenhuis

Zorg

Circa een op de vier ouderen die medisch klaar zijn om het ziekenhuis te verlaten, moet noodgedwongen langer blijven omdat de nazorg nog niet geregeld is. Dit schrijft Trouw op basis van een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).Per dag moeten honderden ouderen in het ziekenhuisbed blijven wachten tot thuiszorg kan komen of... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Ouderenzorgakkoord ondertekend: zorg beschikbaar nu en in de toekomst

Zorg

Zestien organisaties die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg van ouderen hebben het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) bekrachtigd. Hiermee betuigen zij officieel hun steun voor de afspraken die zijn gemaakt om hulp voor ouderen beschikbaar te houden, nu en in de toekomst. Door de vergrijzing verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.