Overslaan en naar de inhoud gaan

2025, Het Rotterdamse Jaar van de Vrouw: samen werken aan een gelijkwaardige toekomst

Rotterdam
21/03/2025, 11:29

In 2025 is het precies vijftig jaar geleden dat de Verenigde Naties het eerste Internationale Jaar van de Vrouw uitriepen. In Rotterdam wordt dit moment aangegrepen om stil te staan bij de positie van vrouwen in de stad – in het verleden, het heden en met het oog op de toekomst. Onder de noemer 'Het Rotterdamse Jaar van de Vrouw' wordt het hele jaar door samengewerkt met organisaties, initiatieven en individuen uit alle hoeken van de stad. Doel is om de zichtbaarheid, hoorbaarheid en verbondenheid van vrouwen te vergroten – van cultuur tot politiek, van sport tot wetenschap.

 

De balans wordt opgemaakt: wat is er in een halve eeuw bereikt, en wat is er nog nodig? Want hoewel vrouwen de stad mede dragen, blijft hun geschiedenis vaak onderbelicht. Inspirerende voorbeelden ontbreken, veiligheid is niet vanzelfsprekend, en vrouwelijk talent blijft te vaak onbenut. Het Jaar van de Vrouw stelt die kwesties aan de orde en bouwt aan een toekomst waarin gelijkwaardigheid het uitgangspunt is – voor álle Rotterdammers.

In dit interview vertellen initiatiefnemers Marjan Beijering en Anouk van Mil over de achtergrond, doelen en impact van het Rotterdamse Jaar van de Vrouw.

 

Hoe is het idee voor het Rotterdamse Jaar van de Vrouw ontstaan?

Marjan Beijering: “Het begon eigenlijk op de zolder van Dona Daria, waar Anouk en ik mee werkten aan het archiefproject Gerse Vrouwen en elkaar hebben leren kennen. In de jaren erna zijn we beiden de geschiedenis van vrouwenorganisaties blijven onderzoeken en we zagen ook hoeveel er nu gebeurt op het gebied van vrouwenrechten, kunst, werk en gezondheid in Rotterdam. Toen ontstond het idee: waarom maken we hier geen groter geheel van? Dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat het Internationale Jaar van de Vrouw van VN en de eerste VNconferentie over vrouwenrechten in Mexico plaatsvonden. Dit leek ons het perfecte moment om terug te kijken, maar vooral ook vooruit te denken: waar staan we nu en wat willen we bereiken?”

 

Wat willen jullie dit jaar concreet bereiken?

Anouk van Mil: “We willen drie dingen: vrouwen een stem geven, hen versterken en netwerken vergroten. Dat doen we door middel van bijeenkomsten, workshops en samenwerkingen met culturele instellingen en maatschappelijke organisaties. Het doel is om de zichtbaarheid van vrouwen in Rotterdam te vergroten en tegelijkertijd een stevige basis te leggen voor toekomstige initiatieven.”

 

Welke thema’s spelen een belangrijke rol?

Marjan Beijering: “Gelijke kansen, representatie en veiligheid. We willen aandacht voor ongelijkheid op de werkvloer, zoals het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen. Maar ook straatintimidatie en huiselijk geweld zijn onderwerpen die we niet kunnen negeren. Daarnaast richten we ons op cultuur en kunst. Vrouwen spelen een grote rol in de stad, maar worden nog te weinig erkend. Dat moet veranderen.”

 

Hoe zorgen jullie ervoor dat dit niet alleen een eenmalig initiatief is?

Anouk van Mil: “We werken allereerst hard aan structurele samenwerkingen. Daarnaast hebben we een aantal praktische tools ontwikkeld, die we na 2025 overdragen aan partners in de stad. Denk aan de agenda die we bijhouden van activiteiten en de database met netwerken van vrouwen in de stad.Ook wordt er een digitaal archief bijgehouden waarin de activiteiten van dit jaar worden vastgelegd. Op die manier zorgen we ervoor dat het Jaar van de Vrouw niet verdwijnt zodra 2025 voorbij is.”

 

Wat is de rol van de gemeente?

Marjan Beijering: “De gemeente ondersteunt het initiatief en laat zo zien dat ze oog heeft voor de positie van vrouwen. Hoe dat na 2025 verder gaat is nog onduidelijk.”

 

Hebben jullie weerstand ervaren tegen dit initiatief?

Anouk van Mil: “Tot nu toe niet echt. Natuurlijk zijn er altijd kritische reacties, maar over het algemeen zien we vooral veel enthousiasme en bereidheid om samen te werken.”

 

Wat is jullie persoonlijke hoogtepunt van dit jaar?

Marjan Beijering: “Het was een bijzonder moment dat ik, toen ik de Doelen binnenliep om de volgende netwerkbijeenkomst voor te bereiden, en een filmmaakster en een producente zag overleggen over hoe ze samen konden werken in een film over seksueel geweld. Ze hadden elkaar ontmoet tijdens de bijeenkomst daarvoor.”

Anouk van Mil: “Ik kijk enorm uit naar naar de veelheid en verscheidenheid van de initiatieven. Daar geniet ik nu al van als ik de agenda zie. Het laat zien dat dit jaar over álle vrouwen gaat, in alle aspecten van het leven.”

 

Wat hopen jullie dat Rotterdam meeneemt uit dit Jaar van de Vrouw?

Marjan Beijering: “Dat de rol van vrouwen wordt gezien en hun positie verbeterd door de initiatieven en samenwerkingen die in 2025 ontstaan.”

Anouk van Mil: “Dat we niet alleen terugkijken, maar vooral werken aan een toekomst waarin gelijkwaardigheid vanzelfsprekend is.”

 

Anouk van Mil bij de start van het Rotterdamse Jaar van de Vrouw | Foto: Gemma Troiano

Anouk van Mil bij de start van het Rotterdamse Jaar van de Vrouw Foto: Gemma Troiano
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde interviews

‘Wie bepaalt wat goed is voor ouderen?’ – Nico van Scheijndel over sportplicht en zelfbeschikking

Zorg

In verschillende gemeenten wordt sport of krachttraining steeds vaker als voorwaarde gesteld voor ouderen die hulp aanvragen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat is volgens Nico van Scheijndel, burgerraadslid van JOU, Lijst Verkoelen in Rotterdam, een kwalijke ontwikkeling. “Bewegen is belangrijk, daar gaat het niet om. Maar als het een... Lees meer

sportende ouderen
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

‘Je denkt dat het jou niet overkomt, totdat het gebeurt’

Veiligheid

Els woont al haar hele leven in Rotterdam. Ze is vijftig, werkt in de zorg en heeft twee kinderen. Op het eerste gezicht lijkt haar leven op orde, maar achter de voordeur speelde zich jarenlang iets af wat ze zelf niet meteen als mishandeling herkende. “Het begon met kleine opmerkingen. Kritiek op hoe ik eruitzag, op wat ik zei, wie ik sprak. En dat werd... Lees meer

huiselijk geweld
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdamse ouderen en honden vinden elkaar via Stichting OOPOEH

Participatie

Stichting OOPOEH, opgericht in 2012, biedt een slimme oplossing voor twee groepen: ouderen die graag een hond willen maar niet fulltime, en hondenbezitters die een oppas zoeken. De naam is een afkorting voor 'Opa's en Oma's Passen Op Een Huisdier'. De stichting richt zich op senioren vanaf 55 jaar die regelmatig willen oppassen op een hond in hun buurt.... Lees meer

oopoeh met hond bij erasmusbrug
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.