Overslaan en naar de inhoud gaan

Rotterdamse ouderen en honden vinden elkaar via Stichting OOPOEH

Participatie
26/03/2025, 12:00

Stichting OOPOEH, opgericht in 2012, biedt een slimme oplossing voor twee groepen: ouderen die graag een hond willen maar niet fulltime, en hondenbezitters die een oppas zoeken. De naam is een afkorting voor 'Opa's en Oma's Passen Op Een Huisdier'. De stichting richt zich op senioren vanaf 55 jaar die regelmatig willen oppassen op een hond in hun buurt. Veel van deze ouderen hadden vroeger zelf een hond, maar willen of kunnen die verantwoordelijkheid niet meer dragen. Dankzij het matchingprogramma kunnen ze toch van hondengezelschap genieten, terwijl baasjes een vertrouwd oppasadres hebben. In Rotterdam zijn momenteel 54 succesvolle matches gemaakt en zoeken nog 47 honden een oppas. Het initiatief krijgt steun van de gemeente Rotterdam, die een budget beschikbaar stelt voor werving en matching. Ook wordt er in Rotterdam jaarlijks een evenement georganiseerd waar de senioren gratis aan mogen deelnemen.

 

Hoe is het idee ontstaan om oma's en opa's te laten oppassen? 

Directeur Ellen Groneman van Oopoeh: "De oprichter Sofie Brouwer zag hoe haar buurvrouw, na het overlijden van haar eigen hond, nauwelijks meer buiten kwam. Sofie's hond en de buurvrouw hadden altijd al een klik. Ze stelde voor dat de buurvrouw op haar hond kon passen. Dit had een enorme impact: de buurvrouw werd weer vrolijk, ging naar buiten en had weer sociale contacten in de buurt. Sofie realiseerde zich hoeveel impact zo'n eenvoudig idee kon hebben. Ze maakte een plan, ging naar fondsen en startte eerst in Amsterdam. Daarna is het uitgerold naar een landelijke organisatie." 

 

Waarom alleen honden en geen andere huisdieren? 

"Honden vinden het meestal niet zo stressvol om bij een ander te zijn en hebben behoefte aan gezelschap. Ze moeten uitgelaten worden, wat zorgt voor beweging. Met een kat is dat lastiger - die zit eerst drie dagen onder de bank. Vroeger hadden we ook vogels, hangbuikzwijntjes en hamsters, maar dat was meer een soort vakantie-opvang. Nu richten we ons op langdurige matches met alleen honden voor een maximale sociale impact." 

 

Hoe vinden jullie de ouderen en honden? 

"We hebben meerdere flyerteams die buurthuizen, bibliotheken en gezondheidscentra bezoeken. Ze leggen flyers neer en hangen posters op waar dat mag. We zijn actief op Facebook, waar we veel senioren als volgers hebben. Ook adverteren we op TV Rijnmond en waren we recent in een uitzending van Socutera te zien. Huisartsen en fysiotherapeuten verwijzen ook ouderen door. Voor wie digitaal vaardig is, is er de website waar je een profiel kunt aanmaken met je wensen, zoals of je een wandelaar zoekt of juist een schoothondje. Je kunt aangeven of je een lift hebt waar het hondje in moet durven of dat je een kat hebt waar de hond mee moet kunnen omgaan. Wie niet digitaal vaardig is kan bellen naar het gratis nummer 0800-8011." 

 

Wat is de impact van het matchen van honden en oppassers?

"Uit onderzoek van PwC blijkt dat 76% van de deelnemers meer sociaal contact heeft, 73% een betere fysieke gezondheid ervaart en 85% zich mentaal beter voelt. Tussen de oppas en het baasje ontstaat vaak een dierbare band - ze vieren vaak samen verjaardagen en kerst. Het is een mooie manier om nieuwe vriendschappen te ontwikkelen. Op de uitlaatveldjes raken mensen makkelijk aan de praat met buurtgenoten." 

 

Voor wie is het matchen bedoeld? 

"Het is vooral voor ouderen die een hondje missen in hun leven. Vaak zijn dat mensen die altijd een hond hebben gehad, maar na het overlijden van hun laatste hond niet meer aan een nieuwe durven te beginnen. Of voor mensen die met pensioen zijn en één dag per week een hond willen. Je hebt wel de lusten maar niet de lasten. Je kunt gewoon op vakantie en je hoeft je geen zorgen te maken als er iets met je gezondheid gebeurt - de hond is immers niet van jou. Het geeft zingeving: je bent belangrijk voor het hondje én het baasje." 

 

Wat zijn de plannen in Rotterdam? 

"We hebben momenteel 47 niet-gematchte hondjes beschikbaar in Rotterdam, van alle soorten en maten. We worden gesteund door de gemeente en krijgen budget om te werven , te matchen en een evenement te organiseren. De minimumleeftijd voor deelname is 55 jaar. Met zowel 54 lopende matches als 47 beschikbare honden is er nog veel potentie voor groei in Rotterdam." 

Stichting OOPOEH streeft naar langdurige matches zodat honden en senioren een sterke band kunnen opbouwen. Over het algemeen wordt er één of twee dagen per week opgepast, soms met overnachting. Het is zoals de oppas en baasjes dat zelf willen. Vakantieopvang bemiddelen ze niet. Voor senioren is alles gratis, en daarnaast organiseren ze ook uitjes waar gematchte senioren gratis aan kunnen deelnemen. 

 

Als u interesse heeft om op een van de honden te passen kunt u contact opnemen met de Stichting OOPOEH via de website of via het gratis telefoonnummer 0800-8011.

oopoeh met hond bij erasmusbrug
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde interviews

‘Wie bepaalt wat goed is voor ouderen?’ – Nico van Scheijndel over sportplicht en zelfbeschikking

Zorg

In verschillende gemeenten wordt sport of krachttraining steeds vaker als voorwaarde gesteld voor ouderen die hulp aanvragen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat is volgens Nico van Scheijndel, burgerraadslid van JOU, Lijst Verkoelen in Rotterdam, een kwalijke ontwikkeling. “Bewegen is belangrijk, daar gaat het niet om. Maar als het een... Lees meer

sportende ouderen
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

‘Je denkt dat het jou niet overkomt, totdat het gebeurt’

Veiligheid

Els woont al haar hele leven in Rotterdam. Ze is vijftig, werkt in de zorg en heeft twee kinderen. Op het eerste gezicht lijkt haar leven op orde, maar achter de voordeur speelde zich jarenlang iets af wat ze zelf niet meteen als mishandeling herkende. “Het begon met kleine opmerkingen. Kritiek op hoe ik eruitzag, op wat ik zei, wie ik sprak. En dat werd... Lees meer

huiselijk geweld
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdamse ouderen en honden vinden elkaar via Stichting OOPOEH

Participatie

Stichting OOPOEH, opgericht in 2012, biedt een slimme oplossing voor twee groepen: ouderen die graag een hond willen maar niet fulltime, en hondenbezitters die een oppas zoeken. De naam is een afkorting voor 'Opa's en Oma's Passen Op Een Huisdier'. De stichting richt zich op senioren vanaf 55 jaar die regelmatig willen oppassen op een hond in hun buurt.... Lees meer

oopoeh met hond bij erasmusbrug
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.