Overslaan en naar de inhoud gaan

Verpleeghuisopname uitstellen met VanThuisUit-concept: zorgkosten dalen met 60 procent 

Zorg
23/05/2025, 09:42

Ouderenzorgorganisatie TanteLouise uit West-Brabant stelt met haar zorgconcept VanThuisUit de opname van thuiswonende ouderen in het verpleeghuis uit met minimaal negen maanden tot een jaar. Onderzoeksbureau Significant concludeert dat deze aanpak aantoonbaar goedkoper is dan reguliere zorg en ondersteuning. Dit blijkt uit onderzoek dat werd gepubliceerd op de website ICT&Health.

 

Het concept richt zich op het trainen van zelfstandigheid en zelfredzaamheid van deelnemers. Bestuurder Jan-Kees van Wijnen van TanteLouise noemt de uitkomsten niet verrassend. "Wij weten nu wat we eigenlijk al wisten. Wij hebben van meet af aan geloofd in dit concept en daar - in nauwe samenwerking met CZ zorgkantoor - maximaal op ingezet", aldus Van Wijnen in ICT&health 3.

 

TanteLouise is een ouderenzorgorganisatie met 12 verpleeghuizen, een hospice en een geriatrisch revalidatiecentrum in het westen van Noord-Brabant. De organisatie zorgt voor mensen die niet zelfstandig kunnen wonen, meestal vanwege ouderdom of ziekten zoals Alzheimer of Korsakov. Naast verpleeghuiszorg biedt TanteLouise specialistische verpleegkundige zorg, behandelingen en begeleiding bij mensen thuis, evenals zinvolle dagbesteding voor ouderen.

 

De eerste VanThuisUit-locatie staat in Steenbergen en vormde tevens de locatie voor het onderzoek. Het Dag & Doecentrum biedt gedurende de hele week ondersteuning aan ongeveer 70 deelnemers. De meesten zijn 80 jaar of ouder en wonen nog zelfstandig. Wegens beginnende dementie of lichamelijke hulpvragen staan zij op de drempel van het verpleeghuis.

 

VanThuisUit voorziet in ondersteuning met een kennisplatform voor mantelzorgers, een uitleenbalie voor zorgtechnologie en begeleiding thuis of in het Dag & Doecentrum. Deelnemers komen tussen eens per week en dagelijks voor een op maat gesneden activiteitenprogramma.

 

Het bijzondere aan VanThuisUit is volgens Van Wijnen dat deelnemers ondanks dementie of lichamelijke beperkingen zoveel mogelijk gestimuleerd en gemotiveerd worden om in beweging te komen. Dit gebeurt door samen actief naar buiten te gaan of door hersenstimulerende activiteiten zoals lezen of puzzelen.

 

Met deze multidisciplinaire aanpak stabiliseert TanteLouise de achteruitgang op risicofactoren zoals eenzaamheid en dempt de toestroom naar verpleeghuizen. Significant berekent dat bij twee derde van de deelnemers een uitstel van verpleeghuisopname van minimaal negen tot twaalf maanden aannemelijk is.

 

De zorgkosten zijn ruim 60 procent lager dan bij opname in het verpleeghuis bij een Wlz-indicatie met zorgprofiel VV5. Ook bij combinatie van VanThuisUit met maximale thuiszorg zijn de kosten substantieel lager, naar schatting meer dan 30 procent.

 

Geriatrisch consulent Corine Bosters benadrukt dat medewerkers niet alleen naar het ziektebeeld kijken, maar naar de mens erachter. "Draaien we aan de knoppen van het ziektebeeld of is iemand beter af met een meer sociale benadering? Het is de kunst om de juiste bouwstenen te combineren."

 

Ook in Rotterdam zijn vergelijkbare concepten ontwikkeld. De gemeente heeft inmiddels 20 Thuisplusflats gerealiseerd, bedoeld voor vitale ouderen met een lichte tot matige zorgvraag. Deze complexen bieden bewoners een eigen appartement met activiteiten rondom bewegen, samen eten en ontmoeting, plus een vast zorg- en ondersteuningsteam.

 

Het Rotterdamse Langer Thuis Akkoord, in 2020 ondertekend door 42 partijen, stimuleert innovatieve woon- en zorgconcepten zoals groepswonen voor ouderen, hofjes-wonen en meergeneratiewoningen. Het programma Langer Thuis Rotterdam neemt drie jaar lang maatregelen om ouderen en mensen met een beperking zelfstandig te laten wonen.

 

Rotterdam biedt daarnaast uitgebreide dagbesteding voor ouderen via organisaties zoals Aafje, inclusief digitale vormen met beweegcoaches op afstand en braintraining. Comfortwoningen in verschillende stadsdelen tonen technologische hulpmiddelen die langer thuiswonen veiliger maken.

 

Van Wijnen stelt dat de cijfers belangrijk zijn voor de bedrijfsvoering, maar dat bij zorg in eerste instantie altijd om de mensen gaat, zowel de deelnemers als de eigen medewerkers. "Die maken uiteindelijk het verschil."

ouderen VR
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde interviews

Samen leven voorbij generaties: hoe Humanitas vernieuwt in Rotterdam

Zorg

In woonzorgcentrum Humanitas Deventer wonen sinds 2012 studenten samen met ouderen. Het initiatief, dat begon met één student, groeide uit tot een internationaal voorbeeld van intergenerationeel samenleven. Studenten krijgen er gratis woonruimte in ruil voor hun inzet als ‘goede buur’, waarbij ze zich minimaal dertig uur per maand inzetten voor... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Verpleeghuisopname uitstellen met VanThuisUit-concept: zorgkosten dalen met 60 procent 

Zorg

Ouderenzorgorganisatie TanteLouise uit West-Brabant stelt met haar zorgconcept VanThuisUit de opname van thuiswonende ouderen in het verpleeghuis uit met minimaal negen maanden tot een jaar. Onderzoeksbureau Significant concludeert dat deze aanpak aantoonbaar goedkoper is dan reguliere zorg en ondersteuning. Dit blijkt uit onderzoek dat werd gepubliceerd op... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Nationale Beweegweek stimuleert ouderen tot actief en sociaal leven

Zorg

De Nationale Beweegweek voor Ouderen is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend initiatief dat ouderen door het hele land in beweging brengt. Organisator van het evenement is het Nationaal Ouderenfonds, dat met dit project zowel de lichamelijke gezondheid als de sociale verbondenheid van ouderen wil bevorderen. De editie van 2025 vindt plaats van 19 tot... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.