Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodwet voor de woningnood: het huis voor de nieuwe veteraan!

Wonen
15/10/2024, 09:54

Ouderen hebben meestal grotere woningen wat een doorn in het oog van woningzoekende jonge gezinnen is. Dat komt omdat in de meeste gevallen hun kinderen er nog in zijn opgegroeid. De warme herinnering aan die tijd stimuleert het verhuizen daarna niet. Zo gaat dat in het leven.

 

Dat die ouderen op hogere leeftijd nog steeds op datzelfde adres wonen heeft echter ook een andere belangrijke reden. Er blijkt geen alternatief te zijn. Nog groter gaan wonen is geen optie en kleiner wonen doen ze alléén als de nieuwe locatie veilig is, gelijkvloers of met lift, het liefst ook levensloopbestendig dus ouderenproof en vooral ook betaalbaar is. Bovendien willen ouderen alleen verandering als ze volledig worden ontzorgd binnen- en buitenhuis. 



Ouderen moeten in feite dus verleid worden om te verhuizen. Dat kan dus alleen maar met een interessante aanbieding. Maar die moeten we vanwege een stevige achterstand in creatief denken eerst bouwen. En natuurlijk niet in the middle of nowhere, maar gewoon tussen jonge mensen. Dat is het beste medicijn: Oud zijn, maar jong blijven. Een ouderenhuisvesting vlak bij gezinnen, vlakbij bij sportvelden en ook daar waar openbaar vervoer en horeca is. Een zorgcentrum in de buurt, makkelijk bereikbare voorzieningen, zeg maar een “hub” om de hoek, om het in moderne bewoordingen te zeggen. En vooral graag geluiddicht wonen, zodat iedereen zich naar eigen inzicht en tijd ‘s avonds kan terugtrekken en de oudjes geen last hebben van de padellende jonkies. (En de jonkies niet van de heftig snurkende oudjes.)



Ouderenhuisvesting anno 2024 is innovatief en ondersteunend. Er moet gezorgd worden voor het licht, voor de medicijnen, er moet iemand zijn in het geval de tv hapert en er zal op verzoek voor de ouderen moeten worden gekookt. Eigenlijk snakken wij ouderen naar het vroegere bejaardenhuis, maar dan niet betuttelend en in een hypermodern jasje. Geheel aangepast aan de moderne veteraan, die we via kunstmatige intelligentie gaan helpen. “Computer: licht in de woonkamer aan, en warm de maaltijd op”, ik hoor het de moderne senior al roepen. Het is de enige manier om haar of hem uit dat veel te grote huis te krijgen. 

 

Ik pleit dus ook in Rotterdam voor een stevige noodwet om de woningnood voor in het bijzonder de ouderen uit het slop te halen, want dát is pas een echte crisis.

Ellen Verkoelen
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde columns

De kerk in het midden!

Politiek
17/05/2025, 17:12

Ik ben boos. Intens verdrietig. Niet alleen om het onbeschrijfelijke leed dat zich afspeelt in Gaza, Israël en de hele regio, maar ook om wat er gebeurt in Nederland. Want in mijn eigen land, in mijn Rotterdam, lijkt het debat niet meer te gaan over mensen, maar over een kamp kiezen. Wie niet vóór is, is per definitie tegen. Geboren in 1957,... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

We mogen Bevrijdingsdag nooit vanzelfsprekend gaan vinden!

Rotterdam
05/05/2025, 20:49

Tachtig jaar vrijheid klinkt als een eeuwigheid, en voor veel Rotterdammers voelt het ook zo. Want er zijn steeds minder mensen die de bevrijding bewust hebben meegemaakt. De generatie die oorlog aan den lijve ervoer, verdwijnt langzaam. Dat maakt onze vrijheid kwetsbaarder dan ooit. En juist daarom is het belangrijk om er bewust bij stil te staan.We wonen... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

‘Met de blik op rood gevaar en batterijen in de radio'

Veiligheid
01/05/2025, 09:13

De ouderen onder ons herinneren zich vast nog wel dat vergeelde kartonnen kaartje, vastgeprikt in de meterkast in het ouderlijk huis? “Als de bom valt: ramen dicht, radio op 675 kHz, emmertje water klaarzetten.” Een soort huishoud­evangelie, afkomstig uit de brochure ‘Wenken voor de bescherming van uw gezin en uzelf ‘, 1961 van de Bescherming... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.