Overslaan en naar de inhoud gaan

Een gesprek over eenzaamheid

Participatie
23/12/2024, 10:06

Eenzaamheid is een probleem dat helaas steeds vaker voorkomt. Uit onderzoek blijkt dat in Rotterdam 42% van de 65-plussers zich vaak eenzaam voelt. JOU maakte een korte film met iemand die eenzaam is en hierin haar verhaal verteld.

 

 

Ellen Verkoelen over eenzaamheid en verbinding in Rotterdam

 

Mevrouw Verkoelen, eenzaamheid is een groeiend probleem in Rotterdam. Uit onderzoek blijkt dat 42% van de 65-plussers in onze stad zich regelmatig eenzaam voelt. Wat gaat er volgens u mis?

Ellen Verkoelen: “Eenzaamheid is inderdaad een schrijnend probleem, en ik zie dat het niet alleen ouderen treft. Het is een maatschappelijk fenomeen dat wordt versterkt door individualisering en een gebrek aan sociale verbondenheid. Wat ouderen betreft, speelt de afname van mobiliteit vaak een grote rol. Als je niet gemakkelijk de deur uit kunt of mensen om je heen hebt die met je mee denken, dan kunnen de dagen ontzettend lang en stil worden.”

 

De feestdagen lijken dit probleem te verergeren. Waarom is dat zo?

“De feestdagen leggen een grote nadruk op gezelligheid en familiebanden. Dat is prachtig, maar voor mensen die die verbinding missen, werkt het als een vergrootglas op hun eenzaamheid. Het idee dat 'iedereen' samenkomt, terwijl je zelf alleen bent, kan heel pijnlijk zijn. Het zorgt ervoor dat mensen zich nog meer afgesloten voelen van de samenleving.”

 

Wat doet JOU om dit probleem aan te pakken?

Bij de Jongere Ouderen Unie (JOU) geloven we in de kracht van verbinding. We hebben meerdere initiatieven opgezet om mensen bij elkaar te brengen. Een mooi voorbeeld is onze kaartjesactie tijdens de feestdagen. We roepen Rotterdammers op om een kaartje te sturen naar iemand in hun omgeving. Een simpel gebaar, maar het kan een groot verschil maken. Zo’n kaartje biedt niet alleen een glimlach, maar ook het gevoel dat iemand aan je denkt. Dat is vaak het begin van een gesprek of zelfs een nieuwe vriendschap.”

 

Denkt u dat zo'n actie genoeg is om het probleem structureel aan te pakken?

Natuurlijk is dit een eerste stap. Het aanpakken van eenzaamheid vereist een breder en structureler beleid. Wat wij bijvoorbeeld zien, is dat ontmoetingsplekken zoals buurtcentra cruciaal zijn. Die moeten we koesteren en versterken. Daarnaast moeten we meer investeren in initiatieven die mensen actief met elkaar verbinden, zoals gezamenlijke eetprojecten of wandelgroepen. Maar het begint met bewustwording. Daarom zetten we deze actie op, om mensen eraan te herinneren dat ze met kleine gebaren al iets kunnen betekenen.”

 

U heeft het vaak over ‘verbinding’. Wat betekent dat voor u?

Verbinding betekent voor mij dat je ziet dat niemand er alleen voor staat. Het gaat om aandacht en omkijken naar elkaar. Soms zit dat in praktische dingen, zoals helpen met boodschappen, maar vaak is het gewoon een luisterend oor bieden. Rotterdam is een stad met ruim 650.000 inwoners. Het idee dat een derde van hen zich eenzaam voelt, mag niet normaal zijn. We moeten actief werken aan een samenleving waarin iedereen zich gezien en gewaardeerd voelt.”

 

Welke boodschap wilt u meegeven aan de Rotterdammers, nu de feestdagen eraan komen?

Mijn boodschap is simpel: kijk om je heen. Misschien is er een buurvrouw die je al een tijdje niet hebt gezien of een familielid dat weinig bezoek krijgt. Maak tijd, stuur een kaartje, of nodig iemand uit. Kleine gebaren hebben een enorme impact. Laten we samen zorgen dat niemand zich buitengesloten voelt. En laten we vooral onthouden: eenzaamheid oplossen begint bij jezelf.”

 

Tot slot, wat wenst u de Rotterdammers toe?

Ik wens alle Rotterdammers warme en liefdevolle feestdagen toe. En ik hoop dat we samen een stad bouwen waar iedereen zich thuis voelt. Laten we in 2024 een tandje bijzetten om eenzaamheid verder terug te dringen. Samen kunnen we echt het verschil maken.”

eenzaamheid
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde interviews

‘Wie bepaalt wat goed is voor ouderen?’ – Nico van Scheijndel over sportplicht en zelfbeschikking

Zorg

In verschillende gemeenten wordt sport of krachttraining steeds vaker als voorwaarde gesteld voor ouderen die hulp aanvragen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat is volgens Nico van Scheijndel, burgerraadslid van JOU, Lijst Verkoelen in Rotterdam, een kwalijke ontwikkeling. “Bewegen is belangrijk, daar gaat het niet om. Maar als het een... Lees meer

sportende ouderen
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

‘Je denkt dat het jou niet overkomt, totdat het gebeurt’

Veiligheid

Els woont al haar hele leven in Rotterdam. Ze is vijftig, werkt in de zorg en heeft twee kinderen. Op het eerste gezicht lijkt haar leven op orde, maar achter de voordeur speelde zich jarenlang iets af wat ze zelf niet meteen als mishandeling herkende. “Het begon met kleine opmerkingen. Kritiek op hoe ik eruitzag, op wat ik zei, wie ik sprak. En dat werd... Lees meer

huiselijk geweld
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Rotterdamse ouderen en honden vinden elkaar via Stichting OOPOEH

Participatie

Stichting OOPOEH, opgericht in 2012, biedt een slimme oplossing voor twee groepen: ouderen die graag een hond willen maar niet fulltime, en hondenbezitters die een oppas zoeken. De naam is een afkorting voor 'Opa's en Oma's Passen Op Een Huisdier'. De stichting richt zich op senioren vanaf 55 jaar die regelmatig willen oppassen op een hond in hun buurt.... Lees meer

oopoeh met hond bij erasmusbrug
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.