De overslag in de haven van Rotterdam is in het eerste halfjaar van 2025 afgenomen met 4,1 procent tot 211,0 miljoen ton. De grootste dalingen vonden plaats bij droge bulk met 8,9 procent en natte bulk met 5,3 procent. Containers lieten daarentegen een groei zien van 2,7 procent in TEU, maar een daling van 1,0 procent in tonnage.
CEO Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam wijst op economische onzekerheden, achterblijvende investeringen en verstoringen in toeleveringsketens als oorzaken. Het Havenbedrijf maakt zich zorgen over uitblijvende investeringen in de industrie door het bedrijfsleven. De aangekondigde sluiting van chemiebedrijven en het verlies van honderden banen in het eerste halfjaar bevestigen deze zorgen.
Bij droog massagoed daalde de overslag van ijzererts en schroot met 12,2 procent door lagere productie van de Duitse staalindustrie. Kolenoverslag nam af met 21,1 procent, vooral door minder aanvoer van cokeskolen. Agribulk steeg wel met 18,6 procent door hogere import van oliehoudende zaden zoals soja en raapzaad.
Het segment nat massagoed daalde naar 96,2 miljoen ton. Ruwe olie-overslag steeg met 2,6 procent tot 50,1 miljoen ton door meer transport naar Duitse raffinaderijen. Minerale producten daalden met 21,5 procent door ongunstige marktomstandigheden. LNG-overslag nam toe met 9,0 procent voor aanvulling van Europese gasvoorraden.
De containeroverslag bereikte 7,0 miljoen TEU door aangetrokken Europese consumptie. Import uit Azië steeg met 8,4 procent en overslag van en naar Noord-Amerika met 9,1 procent door meer diensten sinds wijzigingen in alliantiestructuren. Het aantal volle exportcontainers daalde echter met 5 procent door de zwakke concurrentiepositie van de Europese industrie.
Het Havenbedrijf behaalde stabiele financiële resultaten met 5,2 procent hogere opbrengsten tot 462,3 miljoen euro. Investeringen bedroegen 136,1 miljoen euro, 17 procent minder dan vorig jaar door timingsverschillen in projecten.
Havenbedrijf Rotterdam roept de politiek op om het investeringsklimaat voor de industrie te verbeteren. Ondanks positieve stappen zoals het schrappen van de plasticheffing en herstel van de IKC-ETS subsidieregeling, kampt de Nederlandse industrie nog altijd met stikstofproblematiek, netcongestie en hoge energiekosten vergeleken met omringende landen.