Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook met GPSR-wet speelt consument sleutelrol in productveiligheid

Veiligheid
16/12/2024, 15:41

Met de inwerkingtreding van de nieuwe Europese productveiligheidsverordening, de General Product Safety Regulation (GPSR), wordt de veiligheid van consumentenproducten beter gewaarborgd. Toch is dit geen garantie dat alle producten op de markt daadwerkelijk veilig zijn. Volgens Ilse van Wijk, expert veilig productgebruik bij VeiligheidNL, speelt de consument zelf een cruciale rol bij het verbeteren van productveiligheid.

 

De GPSR, die op 13 december van kracht werd, biedt nieuwe instrumenten om onveilige producten sneller te traceren en terug te roepen. Marktdeelnemers zoals fabrikanten, importeurs en verkopers blijven verantwoordelijk voor de veiligheid van hun producten. Nieuw in de wet is echter dat elk product moet vermelden waar het vandaan komt, inclusief contactgegevens van de fabrikant, gemachtigde of importeur. Voor buiten de EU geproduceerde goederen is een vertegenwoordiger binnen de EU verplicht die toeziet op naleving van de regels, ook bij online verkoop.

 

Ondanks deze verbeteringen kunnen instanties niet garanderen dat alle producten veilig zijn, simpelweg vanwege de enorme hoeveelheid nieuwe producten die dagelijks op de markt komen. Consumenten kunnen bijdragen aan betere bescherming door onveilige producten te melden bij de juiste instanties. Door meldingen van consumenten kunnen gevaarlijke producten sneller worden opgespoord en van de markt worden gehaald via bijvoorbeeld terugroepacties.

 

Van Wijk benadrukt dat de GPSR transparantie vergroot en zorgt voor meer traceerbaarheid van onveilige producten. Dit is een belangrijke stap vooruit, maar consumenten blijven een onmisbare schakel in het proces. Een overzicht van teruggeroepen producten binnen de EU is te vinden via de officiële EU Safety Gate-website.

 

Met de GPSR en actieve deelname van consumenten wordt een collectieve verantwoordelijkheid nagestreefd om risico’s te verminderen en de veiligheid van producten op de Europese markt te waarborgen.

keurmerken
0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.
Gerelateerde news

Rotte vis leidt naar vondst van 200 kilo cocaïne: vier verdachten opgepakt

Rotterdam

Een melding over stankoverlast in Rotterdam heeft geleid tot de ontdekking van bijna 200 kilogram cocaïne. De drugs waren verstopt in rottende, opengesneden vissen in een bedrijfspand aan de Dulderstraat. Vier mannen uit verschillende steden, waaronder Purmerend en Schiedam, zijn aangehouden. De politie kreeg op 8 augustus 2024 een melding van... Lees meer

4 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Provincie Zuid-Holland rondt groot onderhoud Delftse Schie af

Rotterdam

De provincie Zuid-Holland heeft het groot onderhoud aan de Delftse Schie grotendeels afgerond. Van de zes locaties waar werkzaamheden werden uitgevoerd, zijn er drie volledig gereed. De overige drie locaties worden naar verwachting eind 2022 opgeleverd. Het onderhoud aan de provinciale vaarweg tussen Den Haag en Rotterdam was noodzakelijk omdat 845... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.

Zweedse student wilde aanslag plegen tijdens Eurovisie Songfestival Rotterdam

Rotterdam

In Rotterdam is tijdens het Eurovisie Songfestival van vijf jaar geleden een aanslag verijdeld. Een Zweedse scheikundestudent uit Luxemburg wilde met gif, gas en explosieven een aanslag plegen tijdens het evenement. Dit meldt Het Parool. De verdachte Alexander H. zou al spullen in huis hebben gehaald voor de geplande aanslag. Hij was naar verluidt lid... Lees meer

0 Reacties
Delen
Opslaan
Current user profile picture.