De Rotterdamse vervoerder RET is begonnen met het leveren van overtollige elektriciteit aan externe partijen. De gemeente Rotterdam is een van de eerste afnemers en wil 2.000 megawattuur afnemen voor twee nieuwe laadpleinen, zo meldt het AD.
Het elektriciteitsnetwerk van de RET, dat ongeveer tweehonderd kilometer lang is, transporteert jaarlijks ongeveer 90.000 megawattuur aan elektriciteit. Volgens RET-directeur Linda Boot is er vooral in daluren en 's nachts meer stroom beschikbaar dan de trams en metro's nodig hebben.
De gemeente Rotterdam gaat de stroom gebruiken voor twee nieuwe laadpleinen, waaronder één bij Rotterdam Alexander. Deze locaties worden ingericht voor het opladen van elektrische auto's, bedrijfswagens en bestelbusjes. De hoeveelheid stroom is voldoende voor ongeveer 30.000 laadbeurten per jaar.
Ook natuurorganisatie Zuid-Hollands Landschap maakt gebruik van de overtollige stroom. Bij de herinrichting van het Vafamil-terrein in Hoek van Holland worden mobiele werktuigen opgeladen met elektriciteit van een bovenleiding van het RET-metronetwerk. Dit is het eerste project in Nederland dat grotendeels emissieloos wordt uitgevoerd met behulp van deze reststroom.
Voor de stroomlevering moest de RET een speciale omvormer bouwen, omdat trams en metro's op 700 volt rijden. De stadsvervoerder heeft in juli een vergunning ontvangen van de Autoriteit Consument en Markt om elektriciteit te mogen leveren. De RET ontvangt een vergoeding voor de geleverde stroom, al is nog niet bekend om welk bedrag het gaat.
Wethouder Chantal Zeegers noemt het project een primeur voor Nederland. De RET onderzoekt nu verdere mogelijkheden voor energieopslag, waaronder een door technicus Vliegenthart ontwikkelde energiebank. Dit is een containergrote batterij die ongebruikte stroom kan opslaan en op drukke momenten kan terugleveren.