Ouderen vormen de ruggengraat van vrijwilligerswerk in Nederland. Ze spelen een cruciale rol bij het draaiende houden van musea, monumenten, verenigingen, sportclubs, kerken en goede doelen. Hun inzet reikt verder dan alleen deze organisaties; ouderen zetten zich ook in voor vluchtelingen en mensen die het minder goed hebben en ze vervullen vaak de rol van mantelzorger. Bovendien dragen zij hun kennis over aan jongere generaties, helpen bij de opvoeding van hun kleinkinderen, werken aan natuurbehoud en brengen muziek in de samenleving. Anneke Sipkens, directeur-bestuurder van ANBO-PCOB, spreekt haar trots uit over deze groep vrijwilligers. Volgens haar maken ouderen echt het verschil.
Duizend verhalen van inzet
Enkele maanden geleden riep ANBO-PCOB haar leden op om te delen hoe zij zich inzetten voor anderen en de maatschappij. Dit leverde bijna duizend reacties op. Anneke Sipkens laat weten dat de organisatie overweldigd is door het aantal verhalen dat binnenkwam. “De reacties waren indrukwekkend. Veel ouderen hebben niet slechts één, maar soms wel tien verschillende vrijwilligersfuncties. Zelfs na hun tachtigste blijven velen actief en het aantal ouderen dat na hun pensioen blijft doorwerken neemt toe.
Ouderen in het zonnetje gezet
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Antropia in Zeist werden tien van deze "verschilmakers" speciaal in het zonnetje gezet. Zij ontvingen een speciale onderscheiding en hun verhalen worden gedeeld in de eerste editie van het nieuwe magazine OuderenWijzer. Daarnaast hebben ze deelgenomen aan een bijzondere fotoshoot.