De spanningen bij het Rotterdamse vervoersbedrijf RET lopen hoog op sinds de invoering van nieuwe werkroosters. Volgens vakbond FNV voldoen deze roosters niet aan de cao-afspraken en worden individuele afspraken met chauffeurs genegeerd. "Ik snap die boosheid heel goed," zegt Oguz Sükür, bestuurder van FNV Streekvervoer. "Een flink aantal buschauffeurs spreekt al over acties, ze pikken de autoritaire houding van hun directie niet langer."
Ondanks sterk verzet van de werknemers heeft de directie de nieuwe roosters op 5 mei toch geïmplementeerd. Sükür benadrukt dat de roosters een verslechtering betekenen voor de werknemers en niet voldoen aan cao-afspraken, met name wat betreft regels over Atv-dagen en nachtdiensten.
Het probleem wordt verergerd door de aanwezigheid van twee verschillende cao's binnen het bedrijf. Chauffeurs die vóór 2012 in dienst waren, vallen onder de cao RET, terwijl chauffeurs die na 2012 zijn aangenomen onder de cao OV vallen. Dit onderscheid stamt uit de overname van het streekvervoer door de RET in 2012. Hoewel stads- en streekritten inmiddels door elkaar lopen, worden beide cao's nog steeds gehanteerd.
"Voor een reiziger maakt het niet uit wie er achter het stuur zit, maar voor de buschauffeur is er wel verschil," legt Sükür uit. "De directie pakt regels uit de ene cao en past die toe op de chauffeurs die onder de andere cao vallen, altijd in het nadeel van de chauffeurs." Zo worden soepelere roosterregels uit de cao RET toegepast op streekvervoerchauffeurs, terwijl deze chauffeurs geen recht hebben op de extra toeslagen en vergoedingen die hun collega's in het stadsvervoer wel ontvangen.
Een FNV-enquête onder streekvervoerchauffeurs toont aan dat 84% van de respondenten spanning en stress ervaart door de nieuwe roosters. Daarnaast geeft 78% aan dat hun werk-privébalans verder onder druk komt te staan.
De vakbond eist dat de RET de werknemers serieus neemt en de roosters aanpast conform de afspraken in de cao OV. Als het vervoersbedrijf hieraan niet voldoet, sluit de FNV acties niet uit.